Antena 3 CNN Externe FSB avertizează că instituţiile non-bancare lasă sistemul financiar global vulnerabil la şocuri

FSB avertizează că instituţiile non-bancare lasă sistemul financiar global vulnerabil la şocuri

Klaas Knot (FSB)- Hepta
Klaas Knot, preşedintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB). Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2024   •   00:25

Progresele neuniforme în ceea ce priveşte implementarea reformelor destinate să facă fondurile de piaţă monetare şi alte tipuri de instituţii financiare non-bancare mai sigure au lăsat sistemul financiar global vulnerabil la şocuri, a avertizat luni preşedintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB), Klaas Knot, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Într-o scrisoare trimisă guvernatorilor băncilor centrale şi miniştrilor de Finanţe din G20, care se vor reuni săptămâna aceasta în Brazilia, Klaas Knot spune că multe din vulnerabilităţile implicite care au contribuit la incidente, precum faptul că băncile centrale au fost nevoite să injecteze lichiditate pentru a stabliza fondurile de piaţă monetare, la debutul carantinelor din perioada COVID-19, persistă în continuare.

Progresele realizate de ţările G20 cu implementarea reformelor prevăzute de FSB în ceea ce priveşte fondurile de piaţă monetare, fondurile mutuale şi lichiditatea, au fost neuniforme şi "este posibil să se fii pierdut deja elanul", susţine Klaas Knot.

Instituţiile financiare non-bancare care includ firmele de asigurări, fonduri de private equity, fonduri speculative şi alte fonduri de investiţii, controlează în prezent aproape jumătate din activele financiare globale.

"Pentru a creşte rezilienţa sistemului financiar global, este critic să finalizăm reformele referitoare la intermediarii financiari nebancari şi să ne angajăm în mod ferm pentru implementarea completă şi la timp", a spus Knot.

FSB, un organism care se ocupă de reglementare financiară pentru economiile din G20, include reprezentanţi ai organismelor de reglementare şi băncilor centrale din marile centre financiare ale lumii.

×
Subiecte în articol: FSB IFN sistem financiar
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close