Antena 3 CNN Externe Fraude alimentare pe bandă rulantă. Dai bani grei pe delicatese alimentare, dar nu ştii ce ai în plasă

Fraude alimentare pe bandă rulantă. Dai bani grei pe delicatese alimentare, dar nu ştii ce ai în plasă

O.P.
<1 minut de citit Publicat la 06:14 03 Apr 2013 Modificat la 06:14 03 Apr 2013
Fraude alimentare pe bandă rulantă. Dai bani grei pe delicatese alimentare, dar nu ştii ce ai în plasă
 După vită şi ouă, a venit rândul peştilor să intre în scandalul fraudelor alimentare.  Conform unui studiu făcut in Europa, aproape o treime din produsele de peşte sunt etichetate greşit.  Cu alte cuvinte, oamenii cumpără peşte ieftin la preţ de delicatesă.  Specialiştii spun că frauda pare să fie de ordinul milioanelor de dolari la nivel mondial.

Mulţi dintre peştii scumpi vânduţi în Europa, sunt de fapt peşti ieftini, vânduţi la suprapreţ şi etichetaţi intenţionat greşit, arată un studiu al laboratoarelor Eurofins din Hamburg.

Preţul peştelui creşte pe pieţele globale, întrucât cota de captură a scăzut. Din acest motiv, industria continuă să vină cu idei noi pentru a reduce costurile şi pentru a-şi menţine produsele la un preţ cât se poate de mic.

Problema etichetării greşite a peştelui este prezentă şi în Marea Britanie. Un studiu recent a arătat că şapte la sută dintre produsele etichetate drept peşte scump sunt de fapt pangasius, unul dintre cei mai accesibili peşti.

În Statele Unite, cifrele sunt şi mai îngrijorătoare. O treime din produsele de peşte sunt etichetate greşit, potrivit unui studiu.

Industria globală a peştelui este evaluată la sute de miliarde de dolari anual şi este în continuă creştere, sunt de părere experţii.

×
x close