Antena 3 CNN Externe Frattini: UE susţine migraţia circulară

Frattini: UE susţine migraţia circulară

Frattini: UE susţine migraţia circulară
17 Mar 2007   •   14:58

Uniunea Europeană este preocupată de găsirea unor soluţii pentru reglementarea migraţiei forţei de muncă. Oficialii europeni propun chiar un nou concept: migraţia circulară. Potrivit planului, muncitorii plecaţi în alte state vor beneficia de sprijin pentru a reveni în ţara de origine, după doi ani. Declaraţia a fost făcută de comisarul european, Franco Frattini, în cadrul unei conferinţe pe această temă organizată la Bucureşti. Potrivit studiilor, peste 2,5 milioane de români muncesc în străinătate. Cei mai mulţi încearcă să îşi câştige existenţa în statele europene, aproape două milioane. Bărbaţii lucrează în special în construcţii sau agricultură, în timp ce femeile aleg munca menajeră.

Din străinătate, muncitorii reprezintă principala sursă de venit pentru rudele rămase în ţară. Cu banii primiţi din străinătate, familiile lor îşi cumpără în special locuinţe, bunuri electrocasnice sau maşini. Principalele consecinţe negative ale migraţiei economice se răsfrâng asupra familiei. Este unul dintre motivele pentru care oficialii Uniunii Europene lucrează la mai multe proiecte pentru reglementarea migraţiei. Printre posibilele soluţii, migraţia circulară.

?După o perioadă petrecută în Uniunea Europeană, să se poată întoarce în ţara de origine, dacă vor, dându-le oportunitatea de a reveni fără formalităţi în Europa după 2-3 ani?, a declarat Franco Frattini. Pe de altă parte, România devine şi ea o atracţie pentru muncitorii din statele nemembre ale Uniunii Europene. Autorităţile se aşteaptă la o migraţie în special din fostele state sovietice sau din Asia.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close