Antena 3 CNN Externe Frattini este mulţumit de România

Frattini este mulţumit de România

Frattini este mulţumit de România
16 Mar 2007   •   08:49
UPDATE:Comisarul european Franco Frattini a declarat într-o conferinţă de presă că este mulţumit de activitatea miniştrilor Vasile Blaga şi Monica Macovei. Liniile strategice ale dicuţiilor purtate de comisar au fost lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei, lupta împotriva terorismului, consolidarea spaţiului Schengen şi securitatea graniţelor. Franco Frattini a avut discuţii cu premierul Tăriceanu, miniştrii Blaga şi Macovei, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, cu şeful DNA şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Comisarul European pentru Justiţie este mulţumit de progresele înregistrate în domeniul securităţii frontierelor şi de cooperare cu celelalte ţări membre UE. Una dintre problemele abordate de Frattini a fost legată de vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova. Acesta a încurajat aderarea Chişinăului la Centrul de Facilitare a Vizelor pentru rezolvarea multiplelor cereri de cetăţenie. Comisarul a încurajat adoptarea Agenţei Naţionale de Integrare de către Parlament în interesul cetăţenilor români şi continuarea procesului de reformă în justiţie.

De asemenea, Frattini a apreciat rolul de lider pe care îl deţine România în zona balcanilor şi contribuţia adusă la protejarea Mării Negre. În privinţa adoptării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, comisarul a sugerat ca acestea să fie adoptate simultan în comitet. Frattini a declarat că raportul său asupra reformelor în justiţie şi anticorupţie va fi unul pozitiv. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a precizat că autorităţile vor trimite un raport cu privire la mecanismele de cooperare până la sfârşitul lunii martie. În săptămâna începând cu 23 aprilie va avea loc o misiune de cooperare, în care datele vor fi analizate, urmând ca în luna iunie să fie emis un raport al UE privind progresele în justiţie.

Franco Frattini este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, organismul care aşteaptă de la autorităţile de la Bucureşti, un prim raport asupra domeniului justiţiei, rămas subiect de monitorizare şi după 31 martie.

Comisia poate aplica măsuri de salvgardare, în cazul în care România nu îndeplineşte cele patru obiective menţionate în decizia din 13 decembrie 2006, prin care se stabilea mecanismul de cooperare şi verificare a progreselor în justiţie.

Frattini a criticat deschis moţiunea anti-Macovei depusă în Parlament luna trecută, declarând că ministrul Monica Macovei se bucură de înalta sa apreciere. Presa europeană a speculat la momentul respectiv că luarea de poziţie i-ar fi atras lui Frattini criticile colegilor de la Bruxelles. Colegiul Comisarilor ar fi considerat că nu este normal ca un oficial al Comisiei Europene să se pronunţe în legătură cu o persoană dintr-o ţară, ci doar cu o situaţie politică. Biroul lui Franco Frattini a dezminţit însă orice critici. Comisarul european pentru Justiţie a fost prezent în România de mai multe ori, înaintea aderării României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close