Antena 3 CNN Externe Franţa. TGV-Est sau ?linia tuturor recordurilor?

Franţa. TGV-Est sau ?linia tuturor recordurilor?

Franţa. TGV-Est sau ?linia tuturor recordurilor?
15 Mar 2007   •   21:16

Franţa a inaugurat TGV-Est, ?linia tuturor recordurilor?, cea mai rapidă din ţară, cu trenuri atingând viteza de 320 km/oră spre Strasbourg. Linia, care a costat patru miliarde de euro, va permite realizarea legăturii între Paris şi Luxemburg în 2 ore şi 5 minute, cu Frankfurt în 3 ore şi 50 minute, începând din decembrie 2007, cu München în 6 ore şi 15 minute, graţie unor lucrări de traseu efectuate în proporţie de 30-40 % în Hexagon. Evenimentul a fost marcat printr-un spectacol de artificii inedit. Focul de artificii a fost cel mai lung şi mai rapid din lume, şi a fost aprins pe lungimea celor 300 de kilometri ai liniei în doar câteva minute.

Aproximativ 3.000 de torţe montate de-a lungul liniei au fost aprinse succesiv pentru a forma un 'drum de lumină' simbolizând sosirea marii viteze în estul Europei. Odată cu inaugurarea TGV-Est, Franţa va avea 1.500 de km de linii cu trenuri de mare viteză, având ca obiectiv darea în funcţiune a încă 900 de km în următorii zece ani. Simbol al inovaţiei tehnologice franceze, TGV-ul a sărbătorit 25 de ani de existenţă în 2006.

Noua linie va intra în serviciul comercial începând cu data de 10 iunie. Lucrările pentru realizarea proiectului au durat cinci ani, fiind nevoie de mobilizarea a 10.000 de persoane şi de folosirea unei cantităţi de 78.000 de tone de oţel - care ar fi permis construirea a opt turnuri Eiffel - şi a 40 de milioane de metri cubi de materiale pentru terasament - echivalentul a 15 piramide ale lui Keops.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close