Sute de mii de francezi au protestat din nou, în peste 200 de oraşe, faţă de creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Manifestaţiile au fost, în general, paşnice, dar câteva au fost urmate de violenţe provocate de aşa-zişi militanţi anticapitalişti.
Haosul a pus stăpânire pe bulevardele din Paris, după o manifestaţie paşnică la care, potrivit sindicatelor, au luat parte peste trei sute de mii de oameni. Zeci de tineri violenţi au început să răstoarne pubelele şi să-i provoace pe poliţişti.
Tinerii, care se declarau militanţi împotriva capitalismului, şi-au descărcat furia pe vitrinele magazinelor şi băncilor. Manifestanţii mai liniştiţi au încercat să-i calmeze, dar nu au reuşit.
Poliţia era pregătită pentru asemenea incidente care se produc la aproape toate marile acţiuni de protest. Militanţii turbulenţi au fost încătuşaţi de poliţişti în civil pe care nimic nu-i putea deosebi, până atunci, de demonstranţi.
Peste 30 de oameni au fost reţinuţi la Paris şi Saint-Nazaire. În general, însă, manifestaţiile s-au desfăşurat fără incidente, cu mai puţini participanţi decât la alte acţiuni similare. Sindicatele denunţă legea care creşte vârsta de pensionare pentru a echilibra bugetul asigurărilor sociale. La proteste s-au alăturat partidele de stânga, studenţii şi chiar elevii de liceu.
Reforma pensiilor a declanşat şi greve în transporturi, rafinării şi alte sectoare. La Marsilia, gunoaiele nu au mai fost adunate de câteva zile. Toate cele 12 rafinării din Franţa se află în grevă, iar zece au oprit total activitatea. Sute de benzinării duc lipsă de carburant. O nouă zi de proteste este programată la 19 octombrie, cu o zi înaintea votului final asupra reformei pensiilor.
Sute de mii de francezi au protestat