Antena 3 CNN Externe Franţa se pregăteşte de închiderea şcolilor din cauza gripei porcine

Franţa se pregăteşte de închiderea şcolilor din cauza gripei porcine

Franţa se pregăteşte de închiderea şcolilor din cauza gripei porcine
12 Aug 2009   •   15:39

Franţa pregăteşte o măsură extremă pentru şcolile sale, din cauza gripei porcine: închiderea lor. Pandemia îşi continuă expansiunea cu un număr de 180.000 de persoane infectate şi 1462 de decese, la nivel mondial, potrivit ultimelor cifre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Măsura anunţată de autorităţile franceze este una preventivă, ?dacă virusul devine violent?, informează Le Figaro.

Directorii unităţilor şcolare de învăţământ au primit deja o informare scrisă în acest sens, din partea Ministerului francez al Educaţiei. Mai multe detalii vor fi făcute publice după şedinţa comitetului de criză inter-ministerial care are loc miercuri.

Prefectul este cel care va decide închiderea unităţilor de învăţământ. Acesta s-a consultat deja cu directorii şcolilor şi cu ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii. În prima fază, şcolile vor fi închise la nivel local însă măsura s-ar putea extinde în întregul oraş dacă situaţia evoluează rapid într-un sens negativ.

Închiderea şcolilor este un subiect sensibil în Franţa. În forma nu tocmai virulentă, a virusului, din prezent, este luată în calcul închiderea unităţilor şcolare pentru o săptămână, aşa cum s-a întâmplat deja în iunie. ?Măsura de atunci a avut efectele scontate?, a declarat Claude Wachtel, specialist în cadrul Secretariatului General al Apărării Naţionale.


Potrivit acestuia, epidemia a avansat mai puţin în Franţa faţă de Marea Britanie, unde măsurile de acest tip sunt mai puţin drastice. Elevii pot fi contagioşi chiar înainte de apariţia primelor simptome. Iar gripa se răspândeşte foarte rapid printre copii. ?Copiii sunt ca nişte rezervoare al virusului, Ei sunt mai vulnerabili, răspândesc boala mai rapid şi suferă o perioadă mai îndelungată faţă de adulţi?, a mai spus Claude Wachtel.

Şi India se confruntă cu probleme similare, autorităţile din această ţară luând miercuri decizia de a închide toate şcolile şi colegiile din metropola Bombay, din cauza temerilor legate de răspândirea gripei porcine, informează AFP. În india sunt înregistrate, până în prezent, opt decese din cauza virusului AH1N1. Bombay este o metropolă cu 18 milioane de locuitori, şi capitala financiară şi industriala a Indiei.

"Guvernul a decis să închidă toate colegiile şi şcolile din întreg oraşul pentru o săptămână, începând de joi", a declarat Suresh Wandile, purtător de cuvânt al Guvernului din statul Maharashtra, a cărui capitală este Bombay.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close