Antena 3 CNN Externe Franţa. Sarkozy şi Royal în turul doi

Franţa. Sarkozy şi Royal în turul doi

Franţa. Sarkozy şi Royal în turul doi
22 Apr 2007   •   10:37

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa nu a mai adus surprize, aşa cum se întâmpla acum 5 ani când Jean-Marie Le Pen s-a calificat în turul doi. Reprezentantul dreptei aflate la guvernare, Nicolas Sarkozy, şi candidata socialistă Segolene Royal vor da bătălia finală peste două săptămâni. Potrivit rezultatelor oficiale, Sarkozy a obţinut peste 31 de procente iar Segolene Royal - 25,8 %.

Fostul ministru de Interne Nicolas Sarkozy abordează şi cel de-al doilea tur din postura de mare favorit. În primul său discurs după anunţarea rezultatelor, el s-a angajat ?să reunească poporul în jurul unui nou vis francez? şi a adăugat că-şi respectă adversara socialistă.

Potrivit sondajelor realizate duminică seară, Sarkozy ar putea câştiga turul doi cu 52 - 54 la sută dintre voturi. Analiştii politici consideră că el nu poate fi totuşi sigur de victorie. Şi asta pentru că personalitatea sa puternică le provoacă unora teamă sau chiar ură, prin poziţiile dure în domeniile securităţii şi imigraţiei sau prin orientarea sa economică liberală. Sarkozy poate conta, însă, pe voturile celor mai mulţi dintre adepţii lui Jean-Marie Le Pen, liderul extremei drepte, care a obţinut un rezultat dezamăgitor - mai puţin de 11 procente.

La rândul ei, Segolene Royal a făcut apel, duminică seară, la unirea tuturor celor convinşi că Franţa trebuie ?reformată fără a fi brutalizată?. ?Le întind mâna tuturor celor care cred, ca şi mine, că este nu doar posibil, ci şi urgent, să abandonăm un sistem care nu mai funcţionează?, a declarat candidata socialistă.

Segolene Royal a primit deja sprijinul a 5 candidaţi de extremă stânga sau ecologişti, eliminaţi din primul tur. Dar rezultatele lor au fost destul de slabe. Arbitrul turului doi va fi centristul Francois Bayrou, care a obţinut peste 18 la sută din voturi. Deocamdată, Bayrou nu le-a făcut alegătorilor săi nici o recomandare.

Sarkozy şi Royal se vor strădui acum să ?cucerească? electoratul de centru, încercând în acelaşi timp să nu-şi îndepărteze alegătorii situaţi la extreme. Ei vor avea o confruntare televizată la 2 mai. Duminică, participarea la vot s-a situat la un nivel foarte ridicat, în jur de 85 la sută.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close