Antena 3 CNN Externe Franţa. Sarkozy a lansat reforma sistemelor de pensii

Franţa. Sarkozy a lansat reforma sistemelor de pensii

Franţa. Sarkozy a lansat reforma sistemelor de pensii
19 Sep 2007   •   08:48

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a lansat un program de reforme menite să echilibreze sistemul de asigurări sociale şi să facă economia naţională mai competitivă. Prioritatea este reforma sistemelor speciale de pensii, pe care Sarkozy le consideră inechitabile. Sindicatele au reacţionat cu prudenţă, iar partidele de stânga au anunţat că vor face front comun împotriva reformelor propuse.

Sistemele speciale de pensii din Franţa se aplică unor profesii variate, de la mineri şi feroviari până la balerini sau la actorii de la Comedia Franceză. Regimurile speciale, dintre care unele datează de secole, sunt foarte generoase: unii salariaţi se pot pensiona la 50 de ani, în loc de 60. Preşedintele afirmă că asemenea înlesniri nu se mai justifică, mai ales că bugetul asigurărilor sociale este de multă vreme în deficit.

?Cer guvernului să reformeze fără întârziere regimurile speciale de pensii. Diferitele situaţii, care justificau regimul special înaintea celui de-al doilea, sau chiar a primului Război Mondial, au dispărut în cea mai mare parte?, a declarat Sarkozy.

Potrivit sondajelor, majoritatea cetăţenilor aprobă reforma, dar în acelaşi timp o consideră riscantă, deoarece poate declanşa greve ale salariaţilor care nu se vor bucura să piardă actualele avantaje.

Sarkozy a subliniat că reforma nu va fi adoptată decât după consultări cu sindicatele. Primele reacţii ale acestora au fost mai curând negative, mai ales că preşedintele doreşte să renunţe şi la săptămâna de lucru de 35 de ore, legiferată de socialişti când erau la putere.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close