Informaţia a fost făcută publică de un apropiat al ministrului francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, preluat de sursa citată.
Cu puţin timp înainte, preşedintele Francois Hollande, care se află la Abu Dhabi, a declarat că numărul militarilor francezi trimişi în Mali să lupte împotriva grupurilor islamiste care ocupă nordul ţării este de 750 şi urmează să crească.
Planurile de a desfăşura un grup atât de numeros de soldaţi intră în contradicţie cu sugestiile mai multor miniştri francezi, care consideră că implicarea trupelor terestre în Mali ar trebui să se limiteze doar la protejarea capitalei Bamako.
Însă, potrivit Le Monde, Franţa intenţionează să trimită un important contingent de trupe în Mopti, un oraş din centrul fostei sale colonii, de unde să poată lansa operaţiuni în nord.
Intervenţia franceză, susţinută de Consiliul de Securitate al ONU, a început după ce ambasadorul francez la Naţiunile Unite a declarat că „existenţa statului Mali este în pericol”.
Iniţial, se credea că totul se va reduce doar la atacuri aeriene, care să se încheie după câteva săptămâni, însă luni o coloană de 40 de tancuri franceze venite din Coasta de Fildeş a sosit la Bamako pentru a se alătura forţelor care luptă împotriva jihadiştilor din nord.
Unul dintre comandanţii forţelor rebele care controlează nordul ţării i-a avertizat însă pe francezi.
„Îi avertizez pe francezi să nu sărbătorească victoria prea repede. Au reuşit să plece din Afganistan, dar nu vor plca niciodată din Mali”, a spus acesta, potrivit AP.
Între timp, numărul persoanelor care s-au refugiat în ţările vecine din cauza conflictului din Mali se apropie de 150.000, a informat marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), iar numărul de persoanelor strămutate în ţară este de aproape 230.000, a precizat Biroul ONU de coordonare a afacerilor umanitare (OCHA), conform Agerpres.