Antena 3 CNN Externe Franţa intră în grevă ca protest la politicile economice ale guvernului

Franţa intră în grevă ca protest la politicile economice ale guvernului

1 minut de citit Publicat la 03:50 24 Mar 2010 Modificat la 03:50 24 Mar 2010
Franţa intră în grevă ca protest la  politicile economice ale guvernului

Sectorul public francez a intrat în grevă marţi pentru a protesta contra politicilor economice ale preşedintelui Nicolas Sarkozy şi a-şi demonstra puterea înainte de o nouă rundă de negocieri privind reformarea pensiilor.
Sute de mii de angajaţi de stat au ieşit pe străzi în toată Franţa pentru a protesta contra politicilor guvernului privind locurile de muncă, pensiile şi economia.
Acţiunea vine după rezultatele dezastruoase ale partidului de guvernământ UMP în alegerile regionale de duminică, când partidele de stânga au cucerit toate cele 22 regiuni ale Franţei, cu excepţia uneia.
Greva de marţi a afectat transportul şi serviciile poştale, dar şi şcolile, unu din cinci profesori intrând în grevă.
La miezul zilei, prezenţa la grevă era puţin mai mică decât cea mai recentă acţiune la nivel naţional, pe 19 martie 2009. Potrivit cifrelor guvernamentale, circa 17% din angajaţi au intrat în grevă, faţă de 26 procente anul trecut.
Operatorul căilor ferate SNCF preciza că unu din trei conductori de tren a intrat în grevă. Totuşi, s-a înregistrat un protest mai mare în sistemul judiciar, iar tribunalele din Paris au fost suspendate.
Cel mai mare sindicat din Franţa, CGT, arăta că 800.000 persoane au luat parte la cele 180 marşuri din ţară.
Sarkozy a promis în timpul campaniei din 2007 o serie de reforme economice. Dar preşedintele francez este presat de puternicele sindicate franceze pentru reducerea locurilor de muncă, costurile de trai mai mari şi un pachet controversat de reformare a pensiilor ce ar putea creşte vârsta de pensionare.
Pensiile sunt principala grijă a angajaţilor francezi. Chiar şi în afacerile private, pensiile angajaţilor sunt manageriate de sectorul public.
Reformarea sistemului de pensii din Franţa, unde dreptul de pensionare la 60 de ani este stabilit prin lege din 1982, este considerat o castană politică fierbinte în Hexagon.

Antena3.ro

×
x close