Antena 3 CNN Externe Franţa. Funcţionarii publici au ieşit în stradă

Franţa. Funcţionarii publici au ieşit în stradă


Franţa. Funcţionarii publici au ieşit în stradă
08 Feb 2007   •   22:58

Grevă de amploare în Franţa. Mii de funcţionari şi angajaţi din sectorul public au ieşit pe străzile capitalei franceze, revoltaţi de decizia executivului de a reduce, în cursul acestui an, numărul locurilor de muncă. 15.000 de francezi riscă să-şi piardă slujbele. La grevă au participat câteva mii de protestatari, cei mai mulţi angajaţi în transporturi. Demonstraţia a fost paşnică, manifestanţii cu pancarde în mâini, au mărşăluit pe străzi şi au scandat sloganuri împotriva guvernului.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de sumele alocate din bugetul pentru 2007. Aproape 70% dintre profesorii din suburbiile pariziene s-au alăturat protestului. Mulţi dintre protestatari sunt nemulţumiţi de starea proastă a căilor ferate, care antrenează scăderea numărului de pasageri, implicit reducerea locurilor de muncă.

În 50 de oraşe din Franţa profesori, funcţionari şi alţi angajaţi din sectorul de stat au intrat de asemenea în grevă. 180 de şcoli au fost închise. Sindicaliştii promit mitinguri şi zilele următoare.

"Nu vrem să avem pensii mai mici şi mai ales nu vrem ca Sarkozy să fie ales preşedinte. Ne-am săturat de atâtea restricţii: la ţigări, la alcool.. Nu mai putem să facem ce vrem", spune unul dintre protestatari.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close