Antena 3 CNN Externe Franţa. Dreapta triumfă la legislative

Franţa. Dreapta triumfă la legislative

Franţa. Dreapta triumfă la legislative
11 Iun 2007   •   07:26

Formaţiunea politică a preşedintelui Nicolas Sarkozy a repurtat o victorie covârşitoare în primul tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică în Franţa. Potrivit rezultatelor definitive date publicităţii de Ministerul de Interne, Uniunea pentru o Mişcare Populară a obţinut 39,54% din voturi, cu aproape 15 procente mai mult decât Partidul Socialist. Prezenţa la urne a fost totuşi mai scăzută decât la alegerile prezidenţiale, respectiv de 61%. Al doilea tur de scrutin este programat pe 17 iunie.

Procentele pe care şi le-au asigurat conservatorii lui Sarkozy le vor aduce majoritatea în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului de la Paris şi îi vor permite preşedintelui Sarkozy să îşi pună în practică reformele menite să revigoreze economia. Potrivit estimărilor făcute de 3 institute de sondaj, Uniunea pentru o Mişcare Populară şi aliaţii săi vor obţine între 383 şi 501 de mandate de deputat din cele 577 ale Adunării Naţionale. Majoritatea noilor deputaţi nu vor fi aleşi decât în urma celui de-al doilea tur de scrutin.

O nouă înfrângere a suferit Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie, care ar putea deţine, cu cele 24,73 de procente obţinute, între 60 şi 170 de mandate. Socialiştii au avertizat electoratul, de-a lungul campaniei, asupra pericolului unei ?concentrări a puterii? în mâinile dreptei.

Adunarea Naţională numără, în prezent, 359 de deputaţi conservatori şi 149 socialişti. Pe locul 3 s-a plasat Mişcarea democrată a fostului candidat la prezidenţiale Francois Bayrou, cu 7,61% din voturi, care nu va deţine decât patru locuri în noua Adunare.

Formaţiunea de extrema-dreaptă a lui Jean-Marie Le Pen a înregistrat cel mai prost rezultat la alegerile legislative, de la începutul anilor 80. Frontul Naţional a obţinut doar la 4,3% din voturi. Noua Adunare Naţională, ai cărei membri sunt aleşi pe 5 ani, se va reuni în sesiune extraordinară la 26 iunie.  

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close