Ceremonie de anvergură la Palatul Elysee. Preşedintele francezilor din ultimii 12 ani i-a predat oficial ştafeta, predecesorului său Nicolas Sarkozy, învingătorul în scrutinul din 6 mai. Chirac a părăsit Palatul Elysee în aplauzele mulţimii prezente la eveniment, condus de un Sarkozy vizibil emoţionat. Noul preşedinte a preluat pentru 5 ani conducerea unei ţări pe care a promis să o reformeze în profunzime.
Schimbarea de putere de la Palatul Elysee reprezintă pentru Franţa, încheierea unui capitol de istorie, după cei 12 ani petrecuţi de Jacques Chirac în fruntea statului. Întâmpinat de Jacques Chirac la Palatul Elysee, Nicolas Sarkozy a urmat procedura respectată la fiecare schimbare de mandat.
Fostul şi actualul preşedinte s-au retras pentru o scurtă conversaţie confidenţială în biroul prezidenţial, unde a avut loc şi schimbul de coduri pentru activarea arsenalului nuclear. Jacques Chirac a părăsit apoi Palatul Elysee în aplauzele mulţimii, condus de un Sarkozy care şi-a stăpânit greu emoţiile.
?Începând de astăzi, dumneavoastră reprezentaţi Franţa, simbolizaţi Republica şi pe francezi?, i-a spus Jean Louis Debre, preşedintele Consiliului Constituţional lui Sarkozy.
Nicolas Sarkozy, care are 52 de ani, cu 22 mai puţin decât predecesorul său Jacques Chirac, a devenit al 23-lea preşedinte francez. A fost salutat cu 21 de salve de tun.
În prima sa alocuţiune ca preşedinte, Sarkozy a subliniat că are responsabilitatea de a-i păstra uniţi pe francezi, de a-şi respecta cuvântul dat şi angajamentele asumate. Sarkozy a afirmat că niciodată criza valorilor nu a fost mai profundă şi niciodată nu a fost mai multă nevoie de respectul pentru muncă şi mobilizare, ca garanţie a progresului social.
?Mă gândesc cu gravitate la mandatul care mi-a fost încredinţat de către poporul francez, pe care nu am dreptul să-l dezamăgesc şi la exigenţele acestui mandat?.
Chiar din prima zi de mandat, Sarkozy are o agendă foarte încărcată. Va participa la mai multe festivităţi solemne, la mormântul Eroului Necunoscut şi la Statuia lui Charles de Gaulle din Paris. Noul şef al statului francez va avea apoi prima deplasare externă oficială. Va pleca la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel.
Noul şef al statului s-a angajat să aducă o ruptură cu trecutul recent al ţării. Liderul de dreapta a câştigat alegerile pe ideea de schimbare, aşa că va trebui să îşi ţină promisiunea. În special în politica externă, filo-americanul Sarko este gata să ?repare? relaţiile cu Statele Unite, după ce Jacques Chirac s-a opus vehement războiului din Irak.
Conservator ca şi Jacques Chirac, noul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, şi-a construit campania electorală pe ideea de schimbare şi nu de continuitate, aşa cum era de aşteptat. A fost o strategie bună care i-a adus şi victoria în alegeri. Aşadar, se anunţă schimbări mari la Palatul Elysee.
Probabil Sarkozy va continua linia de politică externă a predecesorilor săi, fie ei conservatori sau socialişti. Fireşte, este foarte important cine deţine controlul, însă se pare că Sarkozy va fi mult mai activ.
Politica externă a Franţei va fi revigorată odată cu apropierea declarată a noului preşedinte francez de Statele Unite.
Cu siguranţă, Sarkozy este mult mai riguros în relaţia cu Statele Unite. Întotdeauna şi-a exprimat admiraţia faţă de capacitatea de schimbare şi cultura pe care SUA au transmis-o lumii întregi. În pofida acestui lucru, probabil va fi foarte atent să nu încalce tradiţia franceză a independenţei faţă de orice alianţă.
Şi domeniul social trebuie îmbunătăţit. În discursurile electorale, conservatorul Sarkozy a făcut de cele mai multe ori apel la problemele sociale: imigraţie, infracţionalitate şi identitate naţională. Şi a promis că va transforma sistemul de muncă într-unul mult mai flexibil.
Nicolas Sarkozy vrea să dovedească că mandatul său va fi diferit faţă de cel al fostului său mentor, Jacques Chirac.
UPDATE: Sarkozy a plecat la Berlin pentru a se întâlni cu Angela Merkel.
Antena 3