Antena 3 CNN Externe Franţa. Cea mai amplă grevă în transporturi din ultimii 12 ani

Franţa. Cea mai amplă grevă în transporturi din ultimii 12 ani

Franţa. Cea mai amplă grevă în transporturi din ultimii 12 ani
18 Oct 2007   •   08:29

Francezii se pregătesc pentru o zi de coşmar. Traficul din întreaga ţară va fi dat peste cap din cauza unei greve în transporturi, cea mai amplă din ultimii 12 ani. Toate sindicatele din domeniu s-au mobilizat împotriva proiectatei reforme a regimului special de pensii din transporturi. Preşedintele Nicolas Sarkozy, care a iniţiat reforma, afirmă că nu va ceda în faţa sindicatelor.

Greva a început încă de miercuri seară, la ora locală 20.00, când traficul feroviar a fost redus considerabil. Căile ferate franceze le-au cerut călătorilor să-şi amâne, pe cât posibil, deplasările până vineri seara. Joi se aşteaptă perturbări serioase sau chiar paralizia totală în circulaţia autobuzelor, metroului şi tramvaielor din Paris şi din celelalte mari oraşe. Milioane de navetişti, care folosesc de obicei transportul public, vor fi nevoiţi să recurgă la maşini şi mai ales la biciclete pentru a ajunge la serviciu.

Aproape toate trenurile de mare viteză vor fi oprite, cu excepţia celor spre destinaţii externe, iar activitatea aeroporturilor ar putea fi, de asemenea, blocată. Oamenii s-au resemnat şi, potrivit sondajelor, peste 55 la sută dintre ei consideră că greva este nejustificată. Conform lui Sarkozy, reforma pensiilor este inevitabilă, deoarece bugetul asigurărilor sociale este deficitar de câteva decenii.

Muncitorii feroviari beneficiază de un regim special care le permite să iasă la pensie la 50 sau 55 de ani. Dar, în schimbul acestor avantaje, pensiile lor sunt printre cele mai mici din Franţa, iar sindicatele se tem că ar putea fi reduse şi mai mult în urma reformei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close