Antena 3 CNN Externe Franţa a complotat să îşi salveze aliaţii din regimul lui Saddam Hussein

Franţa a complotat să îşi salveze aliaţii din regimul lui Saddam Hussein

1 minute de citit Publicat la 18:44 08 Sep 2009 Modificat la 18:44 08 Sep 2009
Franţa a complotat să îşi salveze aliaţii din regimul lui  Saddam Hussein
Paris a luat în considerare protejarea a doi consilieri de top ai lui Saddam Hussein cu doar trei luni înainte ca aliaţii să invadeze Irakul, potrivit declaraţiilor unui fost şef al spionajului francez.

Pe când preşedintele Jacques Chirac protesta vehement contra invadării Irakului, în 2002, generalul Philippe Rondot, scrie că a primit aprobare pentru "recuperarea " unor oficiali, printre care şi Tariq Aziz, ministrul de Externe al lui Saddam.
Extrase din jurnalul privat al lui Rondot au fost publicate de ziarul Libération. Într-un pasaj din 3 decembrie 2002, generalul face referire la "un acord de principiu pentru a recupera, dacă este necesar, pe Aziz şi Al-Rafai" ? politician de top al partidului Ba'ath .
Cei doi erau consideraţi utili Franţei, iar Rondot îl cunoştea bine pe Aziz. De asemenea, cele două guverne aveau o istorie a intereselor de afacere comune.
La trei săptămâni după, generalul Rondot s-a întâlnit cu şeful administraţiei Chirac şi a scris: "raportul situaţiei din Irak: extracţia personalităţilor: Tareq Aziz, surse, ingineri. Călătoria mea în zonă, la jumătate lunii ianuarie."
Pe 2 ianuarie 2003, s-a întâlnit cu ministrul francez de externe Dominique de Villepin, pentru "informări despre proiectele mele pentru S. Hussein."
Apoi generalul ar fi creat o listă de oficiali şi ingineri pe care Franţa ar trebui să îi protejeze.
Pe 12 ianuarie, generalul Rondot relata că a primit aprobare parţială pentru propunerile de operaţiune.
Pe 15 ianuarie, el propunea lui Villepin ca Siria să servească ca bază de lansare a unor operaţiuni clandestine în Irak.
Franţa nu a reuşit să îl recupereze pe Aziz înainte de invazia de pe 20 martie. El s-a predat forţelor americane pe 24 aprilie şi condamnat ulterior la 22 ani închisoare pentru crime contra umanităţii.

Libération scrie că a citit copii ale jurnalului lui Rondot din perioada 1997 -2005, când era ataşat pe spionaj la ministerul Apărării. Notele au fost confiscate de magistraţii care investighează afacerea Clearstream, în care Villepin neagă că a încercat să îl defăimeze pe Nicolas Sarkozy, actualul preşedinte.

Antena3.ro

×
TOP articole
x close