Hollande a declarat că Parisul va înfiinţa în aceste zile un spital de campanie în Iordania, "cât mai aproape de frontiera cu Siria, pentru a veni în ajutor atât refugiaţilor, cât şi combatanţilor care se confruntă cu o reprimare din partea unui regim care mai este iubit doar de frica sfârşitului său".
Acestei "datorii umanitare" i se adaugă "o susţinere a opoziţiei siriene" şi "căutarea cu obstinaţie a unei tranziţii politice în Siria", a continuat el.
"În Afganistan, la fel ca şi în alte părţi ale lumii, militarii noştri luptă pentru pace, luptă pentru stabilitate, luptă pentru drepturile omului, de fiecare dată sub mandatul ONU", a declarat François Hollande în faţa coşciugului maiorului Franck Bouzet învelit în tricolorul francez.
Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, învins de Hollande în alegerile prezidenţiale de la 6 mai, a creat o polemică săptămâna aceasta, prin criticile sale implicite la adresa politicii Franţei faţă de Siria.
Într-un comunicat comun cu preşedintele Consiliului Naţional Sirian (CNS, principalul organ al opoziţiei) Abdel Basset Sayda, el a afirmat "necesitatea unei acţiuni rapide din partea comunităţii internaţionale pentru evitarea unor masacre" şi a evocat "mari similitudini cu criza libiană", o ţară care a fost în 2011 teatrul unei intervenţii militare internaţionale, în cadrul căreia Franţa a fost un adevărat vârf de lance.
Al 88-lea militar francez a fost ucis în Afganistan marţi, într-o confruntare cu insurgenţii, în contextul în care Parisul este angajat într-o retragere totală, până la sfârşitul anului, a trupelor sale "de luptă".