EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Externe Francezii, de acord şi nu prea cu o Uniune Europeană unită

Francezii, de acord şi nu prea cu o Uniune Europeană unită

1 minut de citit Publicat la 14:48 23 Noi 2013 Modificat la 14:48 23 Noi 2013
Francezii, de acord şi nu prea cu o Uniune Europeană unită
Foto: Agerpres/AP
Francezii susţin ideea unui "preşedinte al Europei" ales prin sufragiu universal şi unei armate comune, dar în alegerile europene din mai îşi vor exprima "neîncrederea" faţă de Uniunea Europeană (UE) aşa cum se construieşte ea în prezent, potrivit unui sondaj, relatează AFP, conform Mediafax.
În Franţa există "o raportare paradoxală faţă de construcţia europeană", la "a cărei întreţinere a contribuit" amploarea "crizei euro", potrivit acestui sondaj Ifop, publicat de Sud-Ouest Dimanche, cu şase luni înainte de scrutinul european.
Astfel, 74% dintre persoanele intervievate afirmă că la momentul votului, pe 25 mai, vor dori să îşi exprime "mai degrabă neîncrederea faţă de Europa aşa cum se construieşte ea în prezent", în timp ce 26% îşi vor exprima mai degrabă "încrederea".
De asemenea, o majoritate a francezilor (58%) ar dori, ţinând cont de criza actuală, "mai puţină integrare europeană şi politici economice şi bugetare proprii fiecărui stat" în parte, în timp ce 42% ar dori "o integrare europeană sporită, cu o politică economică şi bugetară unică".
În mod paradoxal, eventuale avansări în construcţia europeană se bucură de o puternică adeziune, ca de exemplu "crearea unui post de ministru al Economiei şi Finanţelor european" (66% pentru, 34% împotrivă), "crearea unei armate europene" (65% de acord) sau "alegerea unui preşedinte al Europei prin vot universal direct" (61% favorabili).
Potrivit Ifop, "criza foarte gravă cu care se confruntă Europa i-a aruncat pe francezi într-o tensiune paradoxală".
Adeziunea faţă de anumite progrese europene "coabitează cu o propensiune foarte puternică pentru jucarea cărţii 'fiecare pe cont propriu', cu scopul de a evita o antrenare într-o eventuală prăbuşire a unor state ca Grecia, Portugalia sau Spania".
Adagiul "unirea este forţa", ideea potrivit căreia este necesar ca Franţa să coopereze cu partenerii şi vecinii săi, a căpătat o "acuitate particulară" în ochii francezilor, odată cu criza din 2008.
Însă, în acelaşi timp, "criza a dezvăluit totodată viciile de construcţie ale edificiului european", analizează realizatorii sondajului.
Sondajul a fost efectuat în perioada 13-15 noiembrie pe bază de chestionar online, pe un eşantion de 1.007 persoane, reprezentativ pentru populaţia majoră, după metoda cotelor.

×
x close