Fostul căpitan al vasului de croazieră Costa Concordia, naufragiat în ianuarie 2012, a spus, în timpul procesului în care este judecat, că în timpul în care se afla la cârma pachebotului, singurul lui superior era Dumnezeu.
Acesta a fost răspunsul lui Francesco Schettino (
foto) atunci când a fost întrebat despre acţiunile sale după ce nava a lovit rocile de lângă insula toscană, Giglio.
"Căpitanul laş" sau "Cel mai detestat italian" , aşa cum a fost poreclit de presa italiană, a spus că întârziat ordinul de evacuare a vasului de teamă ca pasagerii să nu se arunce în apă şi să moară înecaţi din cauza panicii create.
Experţii din domeniul maritim, care au studiat acest caz, au susţinut că dacă ordinul de abandonare a vasului ar fi fost dat mai devreme, se puteau salva mai multe vieţi, dacă nu cumva toate cele aflate la bord.
"
Am vrut să aduc nava cât mai aproape de ţărm cu putinţă", a spus Schettino în a doua zi de audieri la Tribunalul din Grosseto.
"
Dacă aş fi lansat şapte semnale sonore scurte, urmate de unul lung (
n.r. semnalul internaţional pentru abandonarea vasului)
toată lumea ar fi sărit în apă după ce simţise vibraţiile provocate de coleziunea cu rocile de pe fundul mării", a declarat Schettino.
Procurorul Francesco Verusio a spus în faţa jurnaliştilor că va cere judecătorilor o pedeapsă de minim 20 de ani de închisoare pentru Schettino.
Surse judiciare susţin că marinarul ar putea primi maxim 22 de ani de închisoare dacă va fi condamnat pentru omor prin imprudenţă multiplu şi părăsirea punţii de comandă.
Francesco Schettino este singura persoană care răspunde în faţa justitiţiei pentru catastrofa de acum aproape trei ani. Compania Costa Crociere şi alţi ofiţeri aflaţi atunci la bord au ajuns la înţelegeri cu Procuratura.
Costa Concordia s-a izbit de rocile din preajma insulei Giglio la data de 13 ianuarie 2012. În urma coleziunii, nava de croazieră s-a înclinat şi ulterior s-a scufundat parţial, provocând moartea a 32 de persoane aflate la bord.
Printre cei aproape 4000 de oameni aflaţi la bord se aflau şi 56 de români.