Ambasadoarea americană la ONU Susan Rice a anunţat luni seara că Statele Unite nu îşi vor da aprobarea pentru un text al Consiliului de Securitate al ONU care subminează, în opinia sa, eforturi întreprinse în vederea unui armistiţiu de Gaza.
Cei nouă miniştri din cadrul Consiliului de Securitate al Guvecap neîNetanyahu au participat la o reuniune lungă, studiind opţiunea unei ofensive terestre în Fâşia Gaza, dar nu au anunţat nicio decizie, potrivit postului public israelian de radio.
Potrivit postului de radio, Israelul doreşte un armistiţiu de 24 până la 48 de ore, pentru ca părţile să poată să elaboreze un armistiţiu durabil. Aceeaşi sursă susţine că Israelul ar putea, în acest cadru, să ia în calcul o relaxare a blocadei impuse Fâşiei Gaza.
Potrivit unui post israelian de televiziune, Benjamin înclina să aprobe un document vizând o oprire a ostilităţilor în 24 de ore.
Presa israeliană a relevat, pe de altă parte, că tirurile de rachete dinspre Fâşia Gaza spre Israelului au încetat, practic, timp de aproximativ două ore şi jumătate, înainte de reuniunea Cabinetului restrâns.
Numărul victimelor a trecut, deja, de o sută, aproape toate în rândul palestinienilor. Potrivit ministrului de externe Titus Corlăţean, în Gaza trăiesc aproximativ 120 de cetăţeni români din care unii au solicitat, deja, sprijin consular.
Aviaţia israeliană a continuat bombardamentele în Fâşia Gaza. Cei 1.600.000 de localnici nu mai au niciun refugiu sigur. Un lider militar al mişcării Jihadul Islamic a fost ucis într-un atac asupra centrului de presă din Gaza, lovit a doua zi la rând.
De cealaltă parte, o şcoală şi alte clădiri din sudul Israelului au fost avariate de rachetele lansate din Gaza, dar nu s-au înregistrat victime, iar Intensitatea atacurilor palestiniene a scăzut.
Reporterii străini veniţi să relateze despre conflict se află şi ei sub ameninţarea atacurilor aeriene. Reporterul CNN Anderson Cooper a fost surprins de o explozie la Gaza iar colegul său de la Fox, Leland Vittert, a fost nevoit să se refugieze într-un adăpost, în Israel.
Analiştii militari din Israel consideră că atacurile aeriene şi-au atins, în mare parte, obiectivele. Guvernul are de ales, acum, între armistiţiul propus de Egipt şi continuarea ofensivei la sol. Premierul Benyamin Netanyahu înclină spre armistiţiu, pentru a nu pierde sprijinul Statelor Unite şi al altor ţări occidentale. Mişcarea Hamas pune, însă, condiţii pentru încetarea focului.
Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, şi alţi demnitari străini poartă, astăzi, convorbiri în Israel şi Gaza, pentru a insista în favoarea armistiţiului. Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au cerut, de asemenea, încetarea imediată a ostilităţilor.