Antena 3 CNN Externe Fostul șef al Mossad, interviu pentru Antena 3 CNN: Dacă Libanul nu ajunge la un acord cu noi, va fi război

Fostul șef al Mossad, interviu pentru Antena 3 CNN: Dacă Libanul nu ajunge la un acord cu noi, va fi război

Ram Ben-Barak captura antena 3
„Dacă nu vom avea altă alegere, vom distruge Libanul”, a spus Ram Ben-Barak | Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN
de Andreea Ştefan    |    02 Iul 2024   •   19:41

Israelul se pregăteşte pentru un nou război, de data aceasta în nordul ţării. Sunt discuţii acum cu Hezbollah, gruparea teroristă care controlează Libanul, pentru a se ajunge la un acord de pace. Ram Ben-Barak, fostul director adjunct al Mossad, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, că dacă aceste negocieri vor eşua, autorităţile de la Ierusalim sunt pregătite să intervină în forţă. În ultimele săptămâni, Hezbollah a sporit frecvența și amploarea atacurilor îndreptate împotriva nordului Israelului, ceea ce mărește riscul unei operațiuni militare de amploare. Schimburile de focuri au forțat zeci de mii de locuitori ai zonelor de frontieră din sudul Libanului și nordul Israelului să fugă. Asta în ciuda prezenței a 10.000 de soldați ONU acolo. 

Mai aveți și problema Hezbollah, problema din Liban, pentru că acum este confirmat că Israelul dorește o soluție diplomatică și există părți în Israel care spun că nu este bine, că o soluție diplomatică poate duce la un alt 7 octombrie și cu teroriștii mai bine nu negociați. Dumneavoastră ce credeţi?

„Știu ce spune guvernul. Eu știu ce gândesc. În Liban, există o organizație teroristă mare, poate cea mai mare organizație teroristă din lume este în Liban, numită Hezbollah, susținută de Iran. Și vom vorbi despre Iran, cred, în următoarea întrebare. Vrem să avem un acord care să-i împingă la nord de Litani. Există un astfel de acord, după 2006, când s-a încheiat al doilea război din Liban. Hezbollah nu a participat în acest acord. Acum spunem că putem merge la un război și la sfârșitul războiului, va exista un acord pentru că nu vom cuceri tot Libanul, nu vom ucide toți oamenii Hezbollah. Așa că noi spunem că dacă la final se va ajunge la un acord, să facem acum acest acord.

De ce să omorâm oameni în Liban, de ce să omorâm oameni în Israel, de ce să mergem la război? Să facem un acord. Dar trebuie să fie un acord care să fie stabil, care să fie la nord de Litani”.

În ce termeni s-ar putea ajunge la acest acord? Statele Unite sunt alături de voi.

„Dacă Hezbollah înțelege ce va face Israelul în Liban, dacă va fi un război, dacă nu vom avea altă alegere, vom distruge Libanul. Asta este ceea ce vom face. Avem 80.000 de cetățeni care nu trăiesc în casele lor. Vrem să îi aducem înapoi la casele lor. Suntem dispuși să facem asta printr-un acord. Vrem cu siguranţă să ne aducem oamenii înapoi acasă. Dacă Hezbollah nu va fi de acord, vom începe un război cu Hezbollah. Războiul se va termina. Războiul va fi un război foarte, foarte dificil și pentru noi. Nu numai pentru ei, ci și pentru noi. De aceea nu ne dorim acest lucru. Dar trebuie să ne aducem oamenii înapoi. Imaginați-vă, dacă luați 80.000 de oameni din orașul vostru și îi duceți în alt oraș să locuiască într-un hotel. Există o țară care este dispusă să facă asta? Nicio țară nu este dispusă să facă asta. Din cauza asta decizia dacă va fi război sau este decizia Hezbollah sau a Iranului. Dacă nu vor obține acest acord, va fi război.”

Ce vor ei de la voi? Ce cere Hezbollah de la Israel? Pentru că ați spus că va fi greu și pentru Israel, să ducă un alt război.

„Dar noi nu avem altă opțiune. Nu vrem acest război, dar nu avem altă opțiune. Există o singură alegere. Vrem să aducem oamenii înapoi la casele lor și nu vom putea face asta când Hezbollah este la graniță. Există un acord, 1701, care a fost decizia ONU după 2006. Ne dorim ca acest acord să fie, să se întâmple.”

×
Subiecte în articol: Mossad Liban Israel Război în Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Medicul care a amenințat un șofer cu pistolul spune că s-a simțit „în pericol”
x close