Antena 3 CNN Externe Fostul șef de campanie al lui Barack Obama, la Antena 3 CNN: Ce ar însemna o victorie a lui Trump pentru România

Fostul șef de campanie al lui Barack Obama, la Antena 3 CNN: Ce ar însemna o victorie a lui Trump pentru România

Dan Shomon, strateg politic ?i fost ?ef de campanie al lui Barack Obama (2)
Dan Shomon, strateg politic şi fost șef de campanie al lui Barack Obama. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    05 Oct 2024   •   22:27

Dan Shomon, strateg politic şi fost șef de campanie al lui Barack Obama, a explicat, într-un interviu pentru Antena 3 CNN, ce ar însemna o victorie a lui Donald Trump, la alegerile prezidențiale din SUA, pentru România. 

„Cred că amândoi (n.r. candidaţi la preşedinţie) ar fi buni pentru România, dar cred că oricui îi pasă de România trebuie să voteze pentru Harris deoarece există trei motive:
1. Trump va lua din banii pentru Ucraina, ceea ce pune România într-o situaţie dificilă.
2. Va lua bani de la NATO. Va tăia (n.r. din finanţarea) NATO. De asemenea, şi acest lucru plasează România într-o poziție vulnerabilă.
3. Va impune tarife sau taxe pe bunuri străine. Nici asta nu ajută. Noi, Statele Unite, ar trebui să facem mai multe afaceri cu România.

România face atât de multe pentru America, din punct de vedere militar, noi trebuie să facem mai multe afaceri, pe partea economică, astfel încât nivelul de trai al poporului român să crească la nivelul Statelor Unite ale Americii. 

Cred că România va continua să-şi dezvolte relaţia cu Statele Unite, mult mai mulţi americani se mută aici, şi văd schimbări foarte pozitive care au loc în România şi cred că asta va fi în beneficiul relaţiei româno-americane", a spus Dan Shomon, fost șef de campanie al lui Barack Obama, la Antena 3 CNN. 

Cum stau Trump și Kamala Harris în sondaje cu o lună înainte de alegeri

Intenţiile de vot în favoarea Kamalei Harris şi a lui Donald Trump înainte de alegerile prezidenţiale rămân în mare parte echilibrate, cu un uşor avans de partea şlui Donald Trump.

Kamala Harris este creditată cu un uşor avans în sondajele de opinie naţionale după confruntarea pe care a avut-o cu Donald Trump.

Americanii  vor prezenta la secţiile de votare pe 5 noiembrie pentru a-şi alege preşedintele, iar înainte cu o lună de aceste alegeri, Harris are 3% în faţa lui Trump ca intenţie de vot.

Cel mai recent sondaj realizat de YouGov pentru The Economist între 29 septembrie şi 1 octombrie, adică înainte de dezbaterea dintre J.D. Vance şi Tim Walz, Harris îl devansează pe Donald Trump cu 48% din intenţiile de vot faţă de 45%.

Conform site-ului FiveThirtyEight, care reuneşte diferitele sondaje realizate în ţară, în medie, Kamala Harris era în frunte cu 48,4% din intenţiile de vot, faţă de 45,8% pentru Donald Trump, o diferenţă de 2,6 puncte între cei doi viitori preşedinţi. 

Rezultatul acestor alegeri nu depinde de numărul total de americani care votează pentru unul sau altul dintre candidaţi, ci de numărul de electori colectaţi.

 Candidatul care va obţine minim 270 din cele 538 de voturi electorale puse în joc va câştiga alegerile.

Totuşi, rezultatul votului este cunoscut în mare parte pentru multe statelor, fie că sunt republicane roşii sau democrate albastre, astfel că alegerea preşedintelui SUA depinde foarte mult de acele state care nu au o majoritate ce ţine de un partid sau altul.

 Arizona, Nevada şi Georgia sunt singurele state în care Donald Trump are un punct în urma lui Harris.

În Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord şi Pennsylvania cei doi candidaţi sunt la o diferenţă foartă mică sau neglijabilă.

 În Pennsylvania, este chiar o egalitate perfectă în sondaje: atât Kamala Harris, cât şi Donald Trump sunt creditaţi cu o medie de 48,2% din intenţiile de vot.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close