Antena 3 CNN Externe Fostul șef al Băncii Europene de Investiții este anchetat de Parchetul European, într-un dosar de corupţie. Werner Hoyer: „Acuzațiile sunt absurde și nefondate"

Fostul șef al Băncii Europene de Investiții este anchetat de Parchetul European, într-un dosar de corupţie. Werner Hoyer: „Acuzațiile sunt absurde și nefondate"

Werner Hoyer, fostul ?ef al B?ncii Europene de Investi?ii.
Werner Hoyer, fostul șef al Băncii Europene de Investiții. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iun 2024   •   23:49

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a precizat luni, într-o declarație, că ancheta vizează „două persoane suspectate de corupție și abuz de influență, precum și de deturnare de fonduri UE”. Potrivit Politico, printre cei vizaţi este şi fostul președinte al Băncii Europene de Investiții.

Informaţia a fost confirmată şi de avocatul lui Werner Hoyer, care s-a retras din funcția de președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI) la sfârșitul anului trecut. Ancheta a început după ce OLAF, agenția antifraudă a UE, a semnalat cazul EPPO, care are competențe de investigare a cazurilor transfrontaliere, de aducere în instanță a potențialilor vinovați și de a solicita despăgubiri pentru interesele UE.

În replică, Werner Hoyer, a negat orice infracțiune prin intermediul avocatului său, care a declarat că ancheta EPPO se concentrează pe plecarea unui angajat al BEI și pe compensația plătită acestuia în acest context.

„Acuzațiile împotriva mea sunt de-a dreptul absurde și nefondate”, a spus Hoyer într-o declarație trimisă prin e-mail către POLITICO. „Mă aștept acum ca acestea să fie pe deplin investigate și clarificate și cer BEI să coopereze pe deplin cu EPPO. De asemenea, cooperez pe deplin cu EPPO și cer o clarificare completă a faptelor.”

Politico a contactat cea de-a doua persoană implicată în anchetă pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.

BEI, cu sediul la Luxemburg, funcționează ca organism de creditare al UE și contribuie la stimularea dezvoltării și integrării în cadrul blocului comunitar prin acordarea de împrumuturi, garanții și investiții în sectoarele public și privat.

BEI, înființată în 1958, a jucat un rol important în sprijinirea economiei europene în urma pandemiei Covid-19 și sprijină politicile UE în peste 160 de țări.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close