Antena 3 CNN Externe Fostul şef al armatei Marii Britanii, celebru pentru că a refuzat un ordin NATO, a murit la 80 de ani

Fostul şef al armatei Marii Britanii, celebru pentru că a refuzat un ordin NATO, a murit la 80 de ani

Fostul sef al Armatei Britanice, generalul Sir Mike Jackson
Fostul șef al Armatei Britanice, generalul Sir Mike Jackson. Sursa foto: Facebook Asociația Regimentului de Parașutiști
de Claudia Popovici    |    16 Oct 2024   •   19:22

Fostul șef al Armatei Britanice, generalul Sir Mike Jackson, un soldat foarte iubit și respectat, nu doar în rândul armatei, ci și în rândul publicului larg a murit la vârsta de 80 de ani. El a devenit cunoscut la nivel internațional după ce în anul 1999 a refuzat un ordin NATO, când i-a spus comandantului său american „nu voi începe al Treilea Război Mondial pentru tine" Anunţul decesului a fost făcut de armată, scrie BBC. 

Generalul Sir Mike Jackson, fostul șef al armatei britanice, a fost o figură emblematică a forțelor armate, cunoscut nu doar pentru abilitățile sale de comandă, ci și pentru curajul său de a lua decizii dificile în momente critice. Născut pe 21 martie 1944 într-o familie cu tradiție militară, Jackson a intrat în armată la vârsta de 19 ani, în 1963, și a absolvit Universitatea din Birmingham în 1967.

În anii săi de început, în timpul apogeului Războiului Rece, a învățat limba rusă în cadrul Corpului de Informații, pregătindu-se pentru provocările viitoare. În 1970, s-a alăturat Regimentului de Parașutiști, unde a servit în Irlanda de Nord, la înălțimea conflictului cunoscut sub numele de Troubles.

Un moment marcant al carierei sale a fost Duminica Sângeroasă din 1972, când a fost prezent pe teren când soldații regimentului său au deschis focul asupra protestatarilor, rezultând în multe victime.

Pe parcursul carierei sale, generalul Jackson a avansat rapid în ranguri, devenind comandant al primului batalion al regimentului între 1984 și 1986. Între 1995 și 1996, a condus forțele de menținere a păcii ale ONU în Bosnia, iar în timpul campaniei din Kosovo, a fost onorat cu Ordinul de Serviciu Distins pentru leadershipul său excepțional.

Mike Jackson a devenit cunoscut atunci când a refuzat un ordin NATO

În 1999, Jackson a câștigat recunoaștere internațională atunci când a refuzat un ordin de la Generalul Wesley Clark, comandantul său american, de a intercepta forțele ruse care intrau în Kosovo fără acordul NATO.

 „Nu voi începe al Treilea Război Mondial pentru tine,” a spus el atunci. 

În 2003, Jackson a fost numit șef al armatei britanice cu doar o lună înainte de începerea războiului din Irak, înlocuindu-l pe Generalul Sir Michael Walker. A condus armata britanică în această invazie, un moment definitoriu în istoria recentă.

Pe 15 octombrie 2024, generalul Sir Mike Jackson a murit la vârsta de 80 de ani, fiind înconjurat de familie.

Aducând un omagiu memoriei sale, Asociația Regimentului de Parașutiști a declarat că a fost un „mare lider pentru oameni” care va fi „dorit de mulți”.

×
Parteneri
x close