Antena 3 CNN Externe Fostul preşedinte din Maldive, arestat în timpul campaniei electorale

Fostul preşedinte din Maldive, arestat în timpul campaniei electorale

Fostul preşedinte din Maldive, arestat în timpul campaniei electorale
Foto: Agerpres/Xinhua
de M.T.    |    08 Oct 2012   •   16:45

Mohamed Nasheed, fostul preşedinte din Maldive, a fost arestat luni, în timp ce se afla în plină campanie electorală, după ce a refuzat să apară la o audiere într-un caz în care este acuzat de abuz de putere, anunţă CNN.

Arestarea lui Nasheed reprezintă ultimul scandal politic din Maldive dintr-o serie începută în februarie acest an, odată cu demisia sa, eveniment venit după o serie de proteste cauzate de arestarea unui judecător la ordinul fostului

Nasheed a fost primul preşedinte al statului situat în Oceanul Indian ales în mod democratic, în 2008, iar după demisia sa a susţinut în numeroase rânduri că a fost forţat de membrii opoziţiei să facă acest pas.

Succesorul său, Mohammed Waheed Hassan, fost vicepreşedinte, a declarat însă că transferul de putere a fost făcut în mod legitim.

„Noi credem că arestarea lui Nasheed este motivată politic, cu scopul de a-i opri campania electorală înaintea alegerilor prezidenţiale”, se arată într-un comunicat de pe site-ul oficial al Partidului Democrat din Maldive, semnat de Ahmed Naseem, care a ocupat funcţia de ministru de Externe în fostul guvern.

Săptămâna trecută, un tribunal din Hulhumale (insulă artificială din Maldive) a dispus ca Nasheed să apară la o audiere şi nu părăsească capitala Male fără permisiunea instanţei, însă fostul preşedinte a sfidat ambele ordine.

Un purtător de cuvânt al poliţiei locale a explicat că mandatul de arestare are rolul de a asigura prezenţa lui Nasheed la următoarea audiere din acest caz.

Ahmed Naseem a acuzat însă modul de operare al poliţiei, acuzând „forţa disproporţionată” folosită: „Au venit echipaţi precum trupele SWAT şi având arme. S-au purtat agresiv şi, uneori, violent faţă de susţinătorii lui Nasheed”.

Mohamed Nasheed a fost un critic acid al lui Abdul Gayoom, fostul preşedinte din Maldive, care a condus ţara timp de 30 de ani, înainte de a pierde alegerile din 2008.

Cu toate acestea, Gayoom continuă să fie bine văzut, mulţi considerând că el este principalul motiv pentru care un stat în care principala ocupaţie o reprezenta pescuitul a devenit una dintre cele mai interesante destinaţii turistice din lume.


×
Subiecte în articol: Maldive arestare scandal abuz de putere
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close