Fostul preşedinte argentinian Carlos Menem a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru trafic de arme având ca destinaţie Croaţia şi Ecuador, anunţă AFP, citată de Agerpres.
Menem a devenit astfel primul fost şef de stat ales democratic în Argentina care este condamnat în justiţie.
În vârstă de 82 de ani, Carlos Menem ocupă în prezent funcţia de senator şi este protejat de imunitatea parlamentară.
Totuşi, în sentinţa pronunţată, tribunalul a solicitat ridicarea acesteia, pentru ca „pedeapsa să fie efectiv executată”.
„Este un eveniment istoric, dincolo de dezacordul meu legat de nivelul pedepsei”, a declarat avocatul Ricardo Monner Sanz, cel care a sesizat justiţia în 1995.
La 31 mai, Parchetul a cerut opt ani de închisoare pentru Carlos Menem, găsit vinovat pentru trafic cu arme, la 8 martie, de un tribunal federal din Buenos Aires.
Procurorul Marcelo Aguero Vera a cerut şi destituirea sa din postul de senator şi aplicarea unei interdicţii de a mai exercita vreo funcţie publică timp de 16 ani.
În cadrul aceluiaşi proces, fostul ministru al Apărării Oscar Camilion a fost condamnat la cinci ani de închisoare, faţă de şapte ani cât ceruse acuzarea. De asemenea, fostul militar şi traficant de arme Diego Palleros a primit o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani, faţă de opt cât ceruse Parchetul.
În martie, Menem şi Camilion au fost găsiţi vinovaţi de trafic de arme şi muniţii, având ca destinaţie Ecuadorul şi Croaţia.
Avocatul lui Menem, Maximiliano Rusconi, a anunţat că va face recurs.
Fostul şef al statului a fost condamnat pentru că a ordonat trimiterea clandestină de arme în valoare de cel puţin 400 de milioane de pesos (76 milioane de euro, în prezent) între 1991 şi 1995 celor două ţări aflate în război, încălcând astfel embargoul impus de ONU privind vânzarea de arme, în timpul conflictului din fosta Iugoslavie din anii 90.
Carlon Menem a fost condamnat la domiciliu forţat în cadrul acestui dosar timp de cinci luni, în 2001, înainte ca sancţiunea să fie ridicată de Curtea Supremă.
Zece ani mai târziu, la 13 septembrie 2011, el a fost achitat, în condiţiile în care Parchetul ceruse o pedeapsă cu închisoarea de opt ani.
Dosarul său a fost redeschis în 2003, după sosirea la putere a lui Nestor Kirchner, duşman declarat al lui Carlos Menem, pe care l-a înfrânt în alegerile prezidenţiale din acelaşi an.