Antena 3 CNN Externe Fostul preşedinte al Finlandei, Martti Ahtisaari, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace

Fostul preşedinte al Finlandei, Martti Ahtisaari, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace

2 minute de citit Publicat la 12:10 10 Oct 2008 Modificat la 12:10 10 Oct 2008
Fostul preşedinte al Finlandei, Martti Ahtisaari, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace
Premiul Nobel pentru pace a fost atribuit, vineri, fostului preşedinte al Finlandei, Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, pentru numeroasele sale misiuni de mediere în întreaga lume, a anunţat Comitetul Nobel norvegian. Emisar special al ONU, fostul preşedinte al Finlandei a fost numit reprezentant special al ONU pentru procesul politic de determinare a statutului Kosovo în 14 noiembrie 2005, fiind autorul ?planului Ahtisaari?. Acesta prevedea o ?independenţă condiţionată? a provinciei, cu interdicţia de a avea o armată proprie şi de a putea decide alipirea la o altă ţară (Albania, în speţă). Planul său nu a fost aprobat, însă contribuţia sa la negocieri nu poate fi negată.
Ahtisaari s-a născut în 23 iunie 1937 la Viipuri, Finlanda. Este căsătorit şi are un fiu. Pe lângă limba maternă, Ahtisaari vorbeşte şi suedeză, franceză, engleză şi germană. A absolvit cursurile Universităţii din Oulu, Finlanda, în 1959. Treizeci de ani mai târziu, Universitatea îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa. Intră în ministerul finlandez de externe în 1965, deţinând diferite poziţii în Biroul pentru Cooperare Tehnică în perioada 1971-1972. Este numit apoi director adjunct al Departamentului de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare din cadrul ministerului, post deţinut până în 1973. Între timp, devine membru al comisiei consultative guvernamentale pentru comerţ şi afaceri legate de industrializarea ţărilor în curs de dezvoltare.
Din 1973 până în 1976, Ahtisaari este ambasador al Finlandei în Tanzania. În ultimul an al mandatului de trei ani, este acreditat şi în Zambia, Somalia şi Mozambic, devenind membru al Senatului Institutului ONU pentru Namibia. În 1977, este numit comisar al ONU pentru Namibia. Deţine acest post până în 1981, fiind totodată reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru Namibia.
Din 1984 până în 1986, Ahtisaari este subsecretar de stat în cadrul Ministerului finlandez de Externe, unde supraveghează cooperarea internaţională pentru dezvoltare. Deţine şi postul de guvernator al Finlandei la Banca Africană de Dezvoltare, Banca Asiatică de Dezvoltare şi Banca Interamericană de Dezvoltare, precum şi la Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă. În aceeaşi perioadă, conduce Consiliul de Directori al Fondului Finlandez de Industrializare pentru ţările în curs de dezvoltare.
Din 1 ianuarie 1987 până în 30 iunie 1991, Ahtisaari este subsecretar general al ONU pentru administraţie şi management. Între timp, între 1989 şi 1990, redevine reprezentant special al Secretarului General al ONU în Namibia şi conduce operaţiunea ONU (UNTAG) din respectiva ţară. Revine în cadrul ministerului finlandez de externe în iulie 1991 ca secretar de stat.
Între 1992-1993, Ahtisaari conduce grupul de lucru al Bosniei şi Herţegovinei la Conferinţa Internaţională pentru fosta Iugoslavie. Din iulie 1993, deţine timp de patru luni postul de Consilier Special la Conferinţa Internaţională pentru fosta Iugoslavie şi al reprezentantului special al Secretarului General al ONU pentru Iugoslavia.
Ahtisaari câştigă alegerile prezidenţiale din februarie 1994 din Finlanda din partea Partidului Social Democrat. Exercită funcţia între 1 martie 1994 şi 1 martie 2000. La încheierea mandatului, Ahtisaari fondează un ONG, Iniţiativa de Management al Crizelor, al cărui consiliu executiv este condus de el.
În 2005, Ahtisaari conduce negocierile de pace dintre Mişcarea pentru Eliberarea Aceh şi guvernul indonezian. Acordul încheiat în luna august a aceluiaşi an a pus capăt conflictului armat de 30 de ani din regiunea Aceh din Indonezia. Trei luni mai târziu, este numit reprezentant special al ONU pentru procesul statutului provinciei Kosovo.
Antena3.ro

×
x close