Probabil cel mai cunoscut politician italian, Andreotti a avut mai multe probleme de sănătate în ultima vreme, fiind chiar şi internat timp de câteva zile într-un spital din Roma în luna august a anului trecut.
Potrivit unui comunicat al familiei sale, citat de Agerpres, fostul premier italian a decedat luni la ora locală 12:25, la domiciliul său din Roma.
În coida vârstei sale înainte, Andreotti şi-a luat în serios rolul de senator pe viaţă, pe care l-a primit în 1991, şi participa în mod normal la lucrările Senatului.
Absenţa sa de la şedinţe în ultima perioadă, precum şi lipsa implicării sale în momentele cruciale ale vieţii politice recente din Italia, precum alegerea noului preşedinte al Republicii sau votul de încredere acordat guvernului de mare coaliţie condus de Enrico Letta, nu au scăpat neobservate.
Toţi comentatorii vieţii politice din Italia au interpretat acest lucru ca o deteriorare a condiţiilor sale de sănătate.
Născut pe 14 ianuarie 1919, la Roma, Giulio Andreotti a făcut parte din partidul Democraţia Creştină, care obţinea cele mai multe voturi la majoritatea alegerilor desfăşurate în Italia.
Acest lucru i-a permis celui care a fost poreclit "Il Divo" sau "Belzebut" (datorită longevităţii sale politice, dar şi a cinismului de care a dat dovadă) să obţină prima funcţie importantă, secretar de stat la preşedinţia Consiliului de Miniştri, la doar 28 de ani.
A fost începutul unei cariere politice de peste 60 de ani, care l-a dus pe Andreotti de şapte ori în funcţia de premier (prima dată în 1972, în cel mai scurt Guvern din istoria Italiei, care a rezistat doar nouă zile) şi de 26 de ori în cea de ministru.
Andreotti a fost ministru de Externe, ministru al Economiei şi Finanţelor, ministru al Apărării şi ministru al Industriei în diferite guverne ale Italiei.
Giulio Andreotti nu a fost doar un politician celebru, ci şi un personaj controversat. El a fost acuzat în mai multe rânduri că a avut legături cu mafia siciliană şi fostul lider al acesteia, Toto Riina, şi au existat chiar voci care au susţinut că a fost implicat în răpirea lui Aldo Moro, premierul italian asasinat în 1978.
Jurnalistul Mino Pecorelli a publicat o serie de articole în care susţinea că Andreotti ar fi avut legături cu Mafia şi cu răpirea lui Aldo Moro. În 1979, Pecorelli a fost asasinat, iar Andreotti a fost investigat pentru presupusul rol pe care l-a avut în moartea jurnalistului.
Figura emblematică a lui Giulio Andreotti a fost protagonista unui film faimos în Italia, "Il Divo" de Paolo Sorrentino, realizat în 2008 şi care a câştigat marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes, un portret cinic al acestui politician considerat „nemuritor" în Italia.
Funeraliile de stat ale lui Giulio Andreotti vor avea loc marţi după-amiază la Roma, potrivit unui comunicat difuzat luni de Palatul Quirinale, sediul preşedinţiei Republicii.