Antena 3 CNN Externe Fostul director CIA a ascuns informaţii despre al-Qaida

Fostul director CIA a ascuns informaţii despre al-Qaida

Fostul director CIA a ascuns informaţii despre al-Qaida
22 Aug 2007   •   17:19

Fostul director CIA, George Tenet, cunoştea pericolul reprezentat de al-Qaida înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001. Cu toate astea, potrivit unui document clasificat, oficialul nu a pregătit agenţia de informaţii pentru a face faţă acestei ameninţări. Documentul incriminator datează din 2005 şi a fost până acum clasificat. Congresul american a decis ca textul sa fie făcut public.

Potrivit documentului, fostul director CIA şi adjuncţii săi au refuzat să coopereze pe deplin cu FBI şi cu o altă agenţie pentru securitate naţională - o decizie care ar fi putut să prevină evenimentele sângeroase din 2001, soldate cu aproape 3.000 de morţi. În 1998, Tenet a semnat o declaraţie prin care semnala că nu există resurse pentru lupta împotriva organizaţiei conduse de bin Laden.

Managerii au redirecţionat banii pentru contraterorism pentru alte programe prioritare ale agenţiei - unele fără legătură cu terorismul. Tenet, care s-a bucurat de un sprijin puternic din partea preşedintelui american George W. Bush, a demisionat în 2004 de la conducerea CIA, după 7 ani. Între timp, un lider taliban anunţă că bin Laden este în viaţă şi tot mai activ.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close