Opt foşti directori ai grupului german Siemens sunt acuzaţi în SUA că ar fi plătit mită de 100 milioane de dolari timp de zece ani mai multor oficiali argentinieni, printre care doi preşedinţi, informează Mediafax.
Şefii Siemens ar fi dat mita pentru a câştiga un contract de un miliard de dolari care a vizat producerea de cărţi de identitate.
Şefii Siemens ar fi dat mita pentru a câştiga un contract de un miliard de dolari care a vizat producerea de cărţi de identitate.
Acuzaţii, care locuiesc în Germania, Elveţia şi Argentina, nu au fost încă arestaţi, au precizat oficialii americani.
Printre aceştia se numără Uriel Sharef, fost membru al Consiliului de Administraţie al Siemens. Sharef a devenit astfel primul fost membru al Consiliului de Administraţie al unei companii din topul Fortune Global 50 acuzat în baza legislaţiei SUA împotriva practicilor de corupţie pe plan internaţional.
Cei opt sunt acuzaţi de dare de mită, în perioada 1996-2007, către mai mulţi oficiali argentinieni, printre care se numără doi preşedinţi şi mai mulţi miniştri, potrivit dosarului întocmit de Securities and Exchange Commission, comisia de valori mobiliare din SUA.
Ei au fost acuzaţi de conspiraţie în vederea fraudei, fraudă electronică şi spălare de bani, riscând o pedeapsă maximă de 25 de ani de închisoare.
Siemens şi subsidiara argentiniană a grupului au pledat "vinovat" în decembrie 2008 la acuzaţii similare vizând acelaşi contract pentru producţia de cărţi de identitate, plătind penalizări şi sancţiuni în valoare totală de 449 milioane de dolari.
Autorităţile americane au calificat atunci gradul de cooperare a Siemens cu ancheta drept "extraordinar".
Reprezentanţii Siemens au refuzat să comenteze situaţia, notând că ancheta vizează persoane private, şi nu compania.