Kneissl a dezvăluit într-un interviu acordat unui site rusesc local că a închiriat o casă de vacanță în satul Petrușovo din regiunea Reazan, aflat la aproximativ 350 de kilometri sud-est de Moscova.
"O am rezervată pentru încă o lună, apoi vom vedea ce se întâmplă”, a spus ea, fără a preciza de cât timp locuiește în Petrușovo.
"Când mă uit la găini, rațe, caprele de pe străzi, aceasta este și lumea mea deoarece am crescut într-un mic sat din Austria”, a mai spus ea la un eveniment local, vorbind în limba rusă, potrivit Vidsboku.
Cum a generat fosta șefă a diplomației austriece un scandal european
Citește și: Avertismentul lui Recep Tayyip Erdogan după o discuție la telefon cu Vladimir Putin: "Va fi un dezastru!"
Karin Kneissl, care a ocupat funcția de ministru de externe al Austriei între 2017 și 2019, a stârnit o controversă la nivel european acum 5 ani, când a organizat un eveniment ce a adus cu sine repercusiuni semnificative.
Kneissl l-a invitat pe Vladimir Putin să participe la propria sa nuntă, un gest care a avut ecouri puternice în contextul relațiilor internaționale.
Ea a fost surprinsă în imagini dansând cu liderul de la Kremlin, la scurt timp după ce Uniunea Europeană expulzase numeroși diplomați ruși în urma otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal cu Noviciok în Marea Britanie.
În cadrul nuptialului, Putin i-a dăruit miresei flori și cadouri, alături de momentul dansului împreună, care a avut loc în sudul Austriei, în apropiere de granița cu Slovenia.
Președintele rus a fost însoțit de o trupă de cazaci, care au oferit un spectacol muzical pentru cei prezenți.
Kneissl a fost numită în funcția de ministru de externe al Austriei fără să fie membră a vreunui partid politic, având o carieră solidă în mediul academic.
Aceasta a fost propusă pentru această poziție de către FPO, Partidul Austriac al Libertății, o formațiune de extrema dreaptă care, la acel moment, făcea parte din coaliția guvernamentală de la Viena.
S-a confruntat cu lipsa sprijinului politic după căderea primului cabinet al fostului cancelar Sebastian Kurz, urmare a unei moțiuni de cenzură.
Karin Kneissl a afirmat că a luat decizia de a se muta „temporar” în Rusia În vara anului 2021, Kneissl a fost numită în consiliul director al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, după ce fusese nominalizată pentru această funcție de către guvernul austriac cu câteva luni înainte.
Ulterior, și-a prezentat demisia din această poziție în mai 2022, în urma amenințărilor Uniunii Europene cu includerea sa pe lista de sancțiuni a foștilor oficiali europeni care ocupă funcții în Rusia.
Kneissl și-a dat demisia la doar trei zile după fostul cancelar german Gerhard Schröder, care deținea funcția de președinte al consiliului de administrație al companiei petroliere.
La momentul respectiv, Rosneft a menționat că urmează să colaboreze cu Kneissl în calitate de „reprezentant proeminent al comunității internaționale de experți”.
În prezent, aceasta este menționată pe site-ul Observatorului Geopolitic pentru Probleme Cheie ale Rusiei ca fiind director al unui institut de cercetare al Universității Sankt Petersburg.
Pe propriul său site personal, Kneissl relatează că a părăsit Austria în septembrie 2020 din cauza amenințărilor cu moartea și a unei „interdicții de facto de a lucra în Austria”.
Ea susține că a trăit în ultimii ani pe o fermă din Franța și în nordul Libanului, înainte de a se muta „temporar” în Rusia.