Antena 3 CNN Externe Operațiunea „totul sau nimic” a ucrainenilor în Rusia: „Atacul din Kursk e un risc nebunesc. Istoria se scrie aici”

Operațiunea „totul sau nimic” a ucrainenilor în Rusia: „Atacul din Kursk e un risc nebunesc. Istoria se scrie aici”

Kamov elicopter Ucraina Kursk
Imagine distribuită de Ministerul rus al Apărării, în care un elicopter Kamov Ka-52 trage cu rachete asupra pozițiilor stabilite de armata ucraineană în regiunea Kursk. Sursă foto: hepta / Sputnik
de A.I.    |    14 Aug 2024   •   07:00

Expertul militar Ivan Stupak, fost ofițer al Serviciului de Securitate al Ucrainei, SBU, a explicat riscul pe care conducerea de la Kiev și l-a asumat prin lansarea unei incursiuni majore în regiunea rusă Kursk.

Stupak a discutat recent cu jurnaliștii postului New Voice of Ukraine.

El a arătat că nu trebuie neglijată situația de pe frontul din estul și sudul țării, iar ampla incursiune transfrontalieră a armatei ucrainene ridică miza în zona lui "totul sau nimic".

"Subliniez în mod constant că nu trebuie să uităm că există estul Ucrainei, sudul Ucrainei și regiunea Harkov, unde luptele continuă. De aproape o săptămână ne concentrăm pe Kursk, sărbătorind succesele, dar ofensiva (rusă) nu s-a oprit pe frontul din est.

Deși au existat rapoarte conform cărora comandamentul rus redistribuie în regiunea Kursk unele batalioane de pe axa Herson, Kupiansk și Pokrovsk, rămâne întrebarea: câte trupe vor aduna și dacă această redistribuire va întrerupe toate acțiunile ofensive (ale Federației Ruse), oferind armatei noastre ocazia de a prelua inițiativa.

Statul Major rus adoptă o abordare foarte echilibrată în această privință, dar există presiuni politice pentru a întreprinde ceva în Kursk, prin orice mijloace necesare.

Pe 11 august, au existat rapoarte conform cărora (situația din zona orașului) Vovceansk părea să devină mai ușoară pentru militarii noștri, iar aceștia au reușit să îi respingă pe ruși mai eficient. Rămâne de văzut.

Fost ofițer SBU: Nimeni nu știe cum se va termina atacul Ucrainei în regiunea rusă Kursk

Într-adevăr, Kursk este extrem de riscant. Este un risc nebunesc: fie îi vom învinge pe ruși în acest fel, iar ei vor ceda, fie vom ceda noi.

Nimeni nu știe în prezent cum se va termina: nu se știe nici în biroul președintelui (Zelenski), nici la Pentagon, nici pe Downing Street. Nimeni nu cunoaște consecințele operațiunii.

Istoria operațiunilor militare se scrie aici, fără exagerare. Dacă totul merge bine, acest moment va fi istoric. Va fi studiat în aproape toate academiile militare pentru încă 10-20 de ani, la fel ca atunci când, în războiul din Coreea, Statele Unite au învins forțele Nordului și au debarcat în alte locuri, izolând trupele nord-coreene și chineze (...) 

Vrem să credem că vom fi capabili să păstrăm aceste teritorii, să rupem potențialul ofensiv al rușilor și, ca opțiune, să ne folosim de aceste teritorii în timpul negocierilor de pace", a spus Ivan Stupak.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close