"Predicţia mea, din nefericire, este că ne îndreptăm spre un alt confict îngheţat, similar celor din Georgia-Osetia de Sud-Abhazia, R.Moldova-Transnistria, Cipru şi Nagorno-Karabah - din fericire putem distinge o situaţie în care diplomaţia poate prevala în faţa violenţei", a declarat Stavridis.
Fostul oficial NATO a explicat că situaţia tactică din Debalţeve, unde sunt încercuiţi aproximativ 7.000 de militari ucraineni, este o problemă. "(Forţelor ucrainene) trebuie să li se permită să rămână la faţa locului fără să fie atacate, aşa cum cere armistiţiul - dar Kremlinul va face presiuni pentru capturarea sau retragerea lor. Cred că este foarte improbabil ca armistiţiul să dureze şi, din nefericire, ne aşteptăm la mai multă vărsare de sânge în perioada următoare", a declarat Stavridis.
"NATO a oferit dovada irefutabilă privind prezenţa de luni de zile a sistemelor ruseşti de armament greu. Rusia îşi poate retrage forţele, instructorii şi armamentul greu şi ar trebui să facă acest lcuru imediat", a adăugat el, afirmând că atât timp cât forţele ruseşti sunt prezente în Ucraina, şansele unei rezolvări paşnice şi diplomatice sunt reduse.
În pofida dezacordurilor cu Rusia, Occidentului nu este într-un Război Rece cu Rusia şi nu va fi nicio confruntare militară între NATO şi Rusia, a precizat el.
La aproape trei zile de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului în Ucraina, OSCE a anunţat că acesta este respectat în pofida unor incidente la Sievierodoneţk, Lugansk, Debalţeve şi Doneţk. Luptele sunt însă intense în jurul oraşului strategic Debalţeve.