Antena 3 CNN Externe Fost lider sârb condamnat la închisoare

Fost lider sârb condamnat la închisoare

Fost lider sârb condamnat la închisoare
12 Iun 2007   •   11:06

Verdict în procesul lui Milan Martici, fost lider al sârbilor din Croaţia, ministru de interne şi apoi preşedinte al autoproclamatei republici sârbe Kraina. Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie l-a găsit vinovat de crime de război, crime împotriva umanităţii, deportarea, transferarea forţată şi exterminarea locuitorilor croaţi, musulmani şi din alte minorităţi de pe teritoriul pe care-l controla l-a condamnat la 35 de ani de închisoare. Satele locuite de aceste minorităţi au fost jefuite şi distruse, pentru ca localnicii izgoniţi să nu mai aibă unde să se întoarcă. Sute de civili au fost încarceraţi ilegal în lagăre unde se practicau asasinatele, tortura, bătăile şi agresiunile sexuale. De asemenea, forţele controlate de Martici au bombardat capitala croată, Zagreb, în mai 1995.

În vârstă de 52 de ani, Milan Martici era, la începutul anilor 90, doar un ofiţer de poliţie puţin cunoscut din Kraina, regiune croată unde sârbii erau majoritari. În câţiva ani, el a devenit cel mai puternic om din zonă. Martici s-a aflat la conducerea naţionaliştilor sârbi care au respins independenţa Croaţiei faţă de Iugoslavia, proclamată în 1991. Forţele sârbe rebele au preluat controlul asupra regiunii, ceea ce a tăiat, practic, în două teritoriul Croaţiei.

Martici urmărea să creeze, prin "purificare etnică", un stat locuit numai de sârbi, pe teritorii din componenţa Croaţiei şi Bosniei. În 1994, el a fost desemnat preşedinte al republicii sârbe proclamate în Croaţia. Un an mai târziu, forţele sale au fost înfrânte. În 2002, Martici s-a predat Tribunalului de la Haga, dar s-a declarat nevinovat. El a susţinut că nu a făcut decât să-i protejeze pe cetăţenii Krainei indiferent de originea lor etnică.

Procesul a început în decembrie 2005. Au fost convocaţi sute de martori, inclusiv cel dintâi preşedinte al republicii Kraina, Milan Babici, care s-a sinucis în închisoare după ce şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost condamnat la 13 ani de detenţie.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close