Antena 3 CNN Externe Forumul „Rebuilding Ukraine”. România va continua să ofere resurse energetice de urgenţă Ucrainei

Forumul „Rebuilding Ukraine”. România va continua să ofere resurse energetice de urgenţă Ucrainei

3 minute de citit Publicat la 15:31 15 Oct 2024 Modificat la 15:33 15 Oct 2024
Harkov 3
România poate deveni un hub logistic pentru reconstrucţia Ucrainei / Sursa foto: hepta / DPA Images

Reconstrucţia Ucrainei ar costa 500 de miliarde de dolari, după mai bine de 2 ani şi jumătate de război, timp în care ruşii au distrus o bună parte din infrastructura rutieră, şcoli, spitale, dar şi multe locuinţe. Unele proiecte de reabilitare au început deja, iar țara are parte de tot mai mulți investitori străini, inclusiv români, care își deschid afaceri acolo. La forumul organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România - Ucraina, la care Antena 3 CNN este partener media, s-a discutat despre cum ţara noastră poate deveni un hub logistic pentru reconstrucţia ţării aflate sub război, dar şi cum regiunile afectate pot atrage tot mai mulți investitori.

Unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă acum Ucraina sunt curentul electric și căldura, în contextul în care, în unele regiuni, rușii au atacat masiv timp de doi ani și jumătate infrastructura energetică. În ajutorul Ucrainei, a sărit şi România care a exportat, până acum, energie.

„Vrem să interconectăm pieţele energetice şi să dezvoltăm infrastructura necesară pentru a asigura transportul transfrontalier de energie electrică ce va ajuta integrarea Ucrainei şi Republicii Moldova pe piaţa energetică europeană”, a declarat Nicolae Comănescu - consilierul premierului României.

Cele mai mari pagube au fost înregistrate în regiunile Doneţk, Harkov, Lugansk, Zaporojie, Herson şi Kiev

În primii doi ani de război, daunele în Ucraina au ajuns la peste 141 de miliarde de euro, cele mai afectate sectoare fiind: comerț, energie, agricultură, infrastructura de transport, dar și multe locuințe distruse. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în regiunile Doneţk, Harkov, Lugansk, Zaporojie, Herson şi Kiev. Deși conflictul nu s-a încheiat, deja au început proiectele pentru reconstrucție.

„Pregătim un proiect uriaș pentru locuințele sociale. Vor fi undeva la 50 de mii de apartamente pentru cetățeni și ne va costa 3 miliarde de dolari. Intenționăm să le terminăm în mai puțin de 2 ani”, a declarat Roman Komendant - director adjunct la Agenția de Reconstrucție a Ucrainei.

Tot mai multe companii se întorc în țara afaltă sub război ca să își continue activitatea.

„95% dintre companiile ucrainene și-au reluat activitatea, deși, inițial erau companii care au fost nevoite să își încheie activitatea. Noi estimăm că produsul intern brut va crește cu 3,5% în ciuda atacurilor din partea rușilor la diferite facilități în țară”, a spus Ihor Prokopchuk - ambasadorul Ucrainei în România.

Sunt incluși pe lista investitorilor inclusiv români. Pe platforma Rebuilding Ukraine, creată de Camera de Comerț și Industrie Bilaterală română-ucraineană, s-au înscris până acum peste 130 de firme românești.

„Firmele de pe platformă, cele peste 130 de firme, arată că sunt posibili investitori, au infrastructura respectivă și financiară, au logistica de rigoare și au cam tot ce le trebuie, astfel încât de ce nu? Procesul de reconstrucție al Ucrainei nu începe odată cu finalul războiului, ci de pe acum putem să discutăm despre reconstrucție”, a declarat Nasty Vlădoiu, Președinte - Camera de Comerț Bilaterală România-Ucraina.

„În acest moment noi avem birouri în Kiev, avem o filială în Poltava, unde avem prima lucrare și vrem să ne extindem. Vrem să aducem mai multe servicii pe care compania noastră le face în geofizică, de exemplu, să facem geofizică de sondă acolo și studii geotehnice pentru autostrăzi, care sunt foarte importante pentru ca să se poată realiza proiectele de infrastructură cheie”, a declarat Teodor Tender - reprezentant investitor în Ucraina.

Despre provocările reconstrucției Ucrainei în contextul actual s-a discutat la forumul "Rebuilding Ukraine", organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România - Ucraina, la care Antena 3 CNN este partener media.

×
x close