O „schimbare radicală” a avut loc între forțele ucrainene și cele ruse după ce Kievul a lansat contraofensive în „mai multe zone operaționale”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.
Au fost modificate substanțial „dispozițiile părților”, a scris el pe Twitter, fără a da prea multe detalii, scrie SkyNews.
Ce a pierdut armata rusă în cele trei săptămâni de război de până acum
Numărul morţilor este în creștere în războiul din Ucraina, iar armata lui Vladimir Putin înregistrează pierderi din ce în ce mai mari la capitolul echipamente militare, spun oficialii ucraineni.
Potrivit acestora, în jur de 13.800 de militari ruși au murit în timpul conflictului, dar aceasta este o cifră care nu a fost confirmată și din alte surse.
De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei indică o creștere importantă a pierderilor de echipament militar în tabăra rusă.
Partea ucraineană susține că pe lista cu pierderi ale rușilor sunt 84 de avioane, 108 elicoptere, 430 de tancuri, 1.375 de mașini blindate, 190 de sisteme de artilerie, 60 de rezervoare de combustibil, 2 ambarcațiuni și 819 vehicule.
Pierderile au fost înregistrate în perioada 24 februarie- 16 martie 2022.
Adevăratele condiții ale lui Vladimir Putin pentru încetarea războiului: ”Toți credeam asta până acum...”
Celebra realizatoare CNN, Christiane Amanpour a vorbit recent cu președintele Finlandei despre solicitările președintelui Vladimir Putin în legătură cu Ucraina. Conform acestuia, liderul de la Kremlin nu dorește și nici nu a dorit vreodată o schimbare a actualei guvernări ucrainene.
După ce ați discutat atât cu președintele Putin, cât și cu Vladimir Zelenski, cum credeți că va arăta finalul acestui război, acordul de pace sau de încetare a focului?
Negociază pentru a patra oară deja în acest moment și, din ce am auzit recent, există o oarecare îmbunătățire a comentariilor de ambele părți, dar nu știu dacă se apropie încă de un rezultat. În pofida acestor semnale pozitive. Putin are o listă cu cerințe, toți o știm, dar se pare că o schimbare a guvernării în Ucraina nu mai e o prioritate. Atunci când l-am întrebat, a spus că nici nu avea o asemenea intenție, cu toate acestea, toți credeam asta până acum.
Așa că ceea ce părea a fi intenția inițială a lui Putin, aceea de a cuceri Kievul pentru a schimba actuala conducere cu un guvern-marionetă, nu mai figurează acum pe masa negocierilor?
A fost foarte clar când a spus, după ce l-am întrebat despre această decizie, că nici nu a exprimat-o vreodată.
Bun, să facem un inventar al solicitărilor Rusiei. Crimeea?
Da.
Încă o vrea?
Vrea să fie recunoscută ca parte a Rusiei.
Estul Ucrainei, Donbas?
Donbas. Recunoașterea unei zone mai ample decât cea aflată acum sub controlul separatiștilor.
Vrea un Donbas extins?
Da, întreaga regiune Donbas, nu doar localitatea Donbas, care se află acum în mâinile pro-rușilor.
Neutralitate?
Da, și am auzit chiar din partea președintelui Zelenski că este deschis la discuții pe această temă.
Pentru că spusese mai devreme, săptămâna trecută că renunță. Cred că așa s-a exprimat...
Ceva de genul.
Demilitarizarea Ucrainei?
De fapt, Putin a spus că este un proces în desfășurare. Și este! Războiul în sine.
Cu alte cuvinte, motivul pentru care au atacat Ucraina şi armata statului?
Se pare că așa consideră rușii.