Antena 3 CNN Externe Forţe armate ale UE şi ONU detaşate în Darfur

Forţe armate ale UE şi ONU detaşate în Darfur

Forţe armate ale UE şi ONU detaşate în Darfur
03 Oct 2007   •   18:38

Guvernul irlandez a anunţat marţi nominalizarea generalului Pat Nash pentru comanda forţei mixte UE - ONU, care va fi formată din 3.500 de militari şi va fi staţionată în Ciad, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului irlandez al Apărării. Consiliul de Securitate al ONU a aprobat supravegherea taberelor unde se află 250.000 de refugiaţi din Darfur şi aproximativ 130.000 de persoane deplasate în interiorul Ciadului. Forţa mixtă ON - UE va asigura protecţia şi revenirea refugiaţilor, dar şi libera circulaţie a personalului umanitar şi securitatea livrărilor de ajutoare.

Irlanda va trimite până la 350 de militari în cadrul forţei formate din trupe franceze, poloneze, suedeze şi belgiene. Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a autorizat folosirea forţei în Ciad şi Republica Centrafricană “împotriva tuturor grupărilor armate sau a organizaţiilor care pun în pericol populaţia”, a afirmat un oficial de la Paris.

Dislocarea trupelor ar urma să înceapă la începutul lunii noiembrie şi se aşteaptă ca acestea să fie operaţionale în proporţie de 50 % începând cu jumătate lunii noiembrie, a adăugat acelaşi oficial, precizând că demararea operaţiunii UE va coincide într-o anumită măsură cu mult aşteptata detaşare, din luna octombrie, a unei forţe militare mixte (Uniunea Africană - ONU) alcătuite din 26.000 de soldaţi chiar în Darfur.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close