Antena 3 CNN Externe Fortăreața-cheie pe frontul de sud e atacată masiv de ruși. „Pierderea Vuhledar ar amenința securitatea întregului Donețk”

Fortăreața-cheie pe frontul de sud e atacată masiv de ruși. „Pierderea Vuhledar ar amenința securitatea întregului Donețk”

soldati ucraineni Vuhledar
În timp ce avansul Rusiei spre Pokrovsk a încetinit ușor în ultimele zile, un alt punct de pe frontul de sud, Vuhledar, numit „fortăreața” a devenit ținta ofensivei armatei Kremlinului. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    11 Sep 2024   •   07:00

În timp ce avansul Rusiei spre Pokrovsk a încetinit ușor în ultimele zile, un alt punct de pe frontul de sud, Vuhledar, numit „fortăreața” a devenit ținta ofensivei armatei Kremlinului, scrie Kyiv Independent.

Deși nu este un centru logistic precum Pokrovsk, față de care e situat la 50 de kilometri distanță, orașul este cheia pentru apărarea Ucrainei pe frontul de sud, iar o eventuală pierdere ar putea avea un impact semnificativ asupra operațiunilor militare din zonă.

„Pierderea orașului Vuhledar ar fi nu numai o lovitură morală pentru Ucraina, deoarece acest oraș a rezistat multor atacuri din 2022, ci ar fi o situație foarte gravă care poate amenința securitatea întregii zone de sud-vest a Oblastului Donețk încă neocupată”, a declarat Federico Borsari, membru al Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), pentru Kyiv Independent.

Micul oraș minier Vuhledar, unde în februarie 2024 mai erau aproximativ o sută de oameni conform Suspilne, este situat la nord de o intersecție cheie care leagă drumul O-0532 spre Vodiane și Kostiantynivka. „Este un punct logistic cheie pentru forțele ucrainene care apără flancul sudic al Kurakhove”, a spus Borsari.

Având în vedere avansul semnificativ din ultimele săptămâni dinspre est al Rusiei către Pokrovsk, forțele ucrainene trebuie să evite o dezvoltare similară din sud pentru a evita riscul încercuirii, a adăugat Borsari. Expertul a menționat că porțiunea ocupată a autostrăzii T-0509, care trece la sud de Vuhledar, este esențială pentru forțele ruse care încearcă să avanseze spre vest. Vuhledar este, de asemenea, ultimul oraș fortificat înaintea satului Velyka Novosilka și a întregii părți de sud a regiunii Donețk pe care o controlează Ucraina.

Rusia a spus de mai multe ori că scopul său este să ocupe regiunea Donețk a Ucrainei, iar Vuhledar a fost unul dintre orașele care au stat de mult în calea acestui plan, a declarat Dmytro Zhmaylo, co-fondatorul și directorul executiv al Centrului de Securitate și Cooperare din Ucraina. „Cerințele ideologice, precum și cele de informare și psihologice, dictează adesea obiectivele militare pentru ruși”, a spus Zhmaylo.

De ce nu poate Rusia să cucerească Vuhledar

Vuhledar, în care locuiau 14.000 de oameni înainte de război, este localizat pe un teren mai înalt, ceea ce face teritoriul dificil de ocupat. Totodată, orașul a fost  aproape de prima linie de la începutul războiului ruso-ucrainean din 2014, așa că a fost puternic fortificat fiind pregătit pentru o potențială ofensivă rusă.

"Inamicul are dificultăți prin faptul că artileria noastră funcționează, iar noi (ucrainenii) ne aflăm pe un deal. Această situație este parțial comparabilă cu condițiile din Chasiv Yar, dar, din păcate, Vuhledar nu are astfel de bariere de apă solide în jur", a spus Zhmaylo.

Rușii au încercat să atace Vuhledar direct, dar lupta s-a terminat „foarte rău” pentru ei, a declarat Emil Kastehelmi, analist la Black Bird Group din Finlanda, pentru Kyiv Independent.

În timpul ofensivei recente, trupele ruse și-au schimbat strategia, încercând să se apropie de Vuhledar pe flancuri pentru a forța armata ucraineană să iasă din oraș riscând încercuirea. „Mai este încă mult până când orașul Vuhledar să ajungă să fie într-adevăr încercuit. Deci, rușii ar trebui să obțină câștiguri semnificative cel puțin la nivel local pentru a apărea o amenințare reală că poate fi încercuit”, a spus Kastehelmi.

La începutul lunii septembrie, trupele ruse au obținut o serie de victorii lângă Vuhledar.

Rusia se concentrează acum pe capturarea așezărilor mai mici cu zone nefortificate, realizând că îi lipsește personalul pentru a lua Vuhledar dintr-o singură bătălie, a spus Zhmaylo.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close