Lipsa forţei de muncă nu afectează doar ţările Europei Occidentale, ci şi pe cele ale Europei Răsăritene, inclusiv România, scriu jurnaliştii de la ?Gândul?, care citează ?Financial Times?. Creşterea investiţiilor în estul Europei şi imigraţia au generat lipsa muncitorilor calificaţi începând cu Polonia şi până în Bulgaria, mai spun aceştia.
Investiţiile străine directe în fostele state comuniste din Europa Centrală s-au ridicat anul trecut la circa 32,5 miliarde de euro, scrie ?Gândul?. Acest lucru a determinat în mod direct creşterea cererilor de forţă de lucru calificată. În acelaşi timp, mii de polonezi şi români, adeseori muncitori calificaţi, au emigrat în vestul Europei, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite.
Deşi rata şomajului în noile state membre ale Uniunii Europene este destul de ridicată, companiile din domeniul construcţiilor întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte recrutarea forţei de muncă. Muncitorii ungari şi cehi nu au emigrat la scară largă, însă ambele ţări se confruntă cu lipsă de muncitori calificaţi în anumite zone, în timp ce în alte regiuni rata şomajului este foarte ridicată.
Nici în România situaţia nu se prezintă mai bine. La Cluj, dezvoltarea în domeniul construcţiilor este grav afectată de lipsa de muncitori calificaţi spun investitorii din zonă, chiar dacă salariile au crescut cu 20 până la 50 de procente anul trecut. Aceştia au trecut deja la recrutarea de forţă de muncă din Republica Moldova.
Antena 3