Defectul a dus la moartea unui cuplu în statul american Georgia în 2014, relatează presa internațională.
Suma decisă de instanță în acest caz reprezintă una dintre cele mai mari despăgubiri acordate vreodată în urma unui eveniment rutier.
Verdictul "vinovat" la adresa companiei Ford a fost pronunțat la finele săptămânii trecute de un juriu din comitatul Gwinnett, statul Georgia.
Ford a anunțat că intenționează să facă apel și a comentat că decizia instanței nu este susținută de dovezi.
Cum s-a întâmplat accidentul de aproape 2 miliarde de dolari
Camioneta F-250 Super Duty a lui Melvin și Voncile Hill s-a răsturnat după ce a făcut pană de cauciuc în timp ce rula pe o șosea în apropiere de Americus, statul Georgia.
Urmare a rostogolirii, acoperișul mașinii a cedat, strivindu-i pe cei din interior.
Cei doi copii supraviețuitori ai cuplului au mers în instanță și au acuzat Ford de un defect de proiectare al modelului, care, potrivit unor documente citate de presa americană, s-a manifestat în alte zeci de accidente similare.
În timpul procesului, avocații Ford au citat mai multe studii de proiectare și siguranță care ar demonstra că acoperișul mașinilor este suficient de puternic pentru a rezista unui astfel de impact.
Totuși, juriul a considerat că există o responsabilitate a companiei, care a fabricat aproximativ 5,2 milioane de unități ale modelului din 1999 până în 2016, înainte ca acoperișul să fie întărit începând din anul 2017.
Suma de 1,7 miliarde de dolari este pentru așa-numitele daune punitive, care depășesc prejudiciul produs victimelor și au rolul de a pedepsi comportamentul vinovatului.
Astfel de daune punitive sunt adesea proporționale cu capacitatea financiară a persoanei sau a entității implicate.
Tot săptămâna trecută, același juriu a condamnat separat Ford și lanțul de service auto Pep Boys la plata a 24 de milioane de dolari sub formă de despăgubiri pentru rănile suferite de copiii familiei Hill, ca urmare a montării unui set greșit de anvelope.