Luptele au început după ce susţinătorii preşedintelui Hosni Mubarak au încercat să alunge mulţimea adunată în piaţă pentru a-i cere demisia. Susţinătorii preşedintelui şi-au atacat adversarii călare pe cai şi cămile.
Manifestanţii susţin că agresorii erau, de fapt, poliţişti în civil. Autorităţile resping însă acuzaţia. Militarii prezenţi în piaţă au tras câteva focuri de avertisment, încercând să despartă taberele rivale. Printre victimele ciocnirilor se numără şi un soldat.
Potrivit AFP, ambasada SUA din Egipt i-a sfătuit pe cetăţenii americani să părăsească teriroriul egiptean. De asemenea, în Yemen au loc ample proteste împotriva preşedintelui Ali Abdullah Saleh.
URMĂRIŢI IMAGINI ÎN DIRECT DE LA PROTESTELE DIN EGIPT
Update 18:00 - Un jurnalist care lucrează pentru unul dintre principalele cotidiene greceşti, Kathimerini, şi un fotograf au fost răniţi în timpul confruntărilor de la Cairo, însă vieţile lor nu sunt în pericol, a anunţat joi o sursă guvernamentală elenă, citată de AFP.
Update 15.55 - În Piaţa Tahrir au fost auzite focuri de armă
Update 15.45 - Premierul egiptean, Ahmed Safiq, susţine o conferinţă de presă. Acesta şi-a cerut scuze pentru violenţele de pe străzi.
Update 15.00 – Un nou videoclip postat pe internet arată cum protestatarii anti-Mubarak aruncă pietre în susţinătorii preşedintelui. Spre finalul materialului video, pot fi observate persoane care intervin pentru oprirea conflictului. Mulţi dintre protestatari utilizează scuturi ca să se protejeze.
Update 13.30 – O companie de telefonie mobilă este acuzată că trimite mesaje prin care îi îndeamnă pe suporterii lui Mubarak să confrunte protestatarii, informează The Guardian.
Update 12.00 – Protestatarii susţin că au capturat 120 de persoane care aveau asupra lor legitimaţii de poliţişti. Potrivit Reuters, cei mai mulţi dintre aceştia au fost reţinuţi în timp ce-i atacau pe protestatarii anti-Mubarak.
Update 11.55 - AFP: Opoziţia şi puterea încep dialogul în Egipt
Update 10.40 – Suporterii preşedintelui Mubarack continuă să arunce pietre în oponenţii lor. Un fost general al armatei egiptene le-a declarat jurnaliştilor de la BBC că forţele armate sunt pregătite să tragă din nou în protestatari, în cazul în care aceştia îi vor ataca pe susţinătorii lui Mubarak.
Update 9.30 – Autorităţile din Franţa i-au sfătuit pe cetăţenii francezi părăsească imediat teriroriul egiptan
Update 8.00 – Mai mulţi protestatari au fost împuşcaţi mortal, informează AFP.
Jurnalişti agresaţi în timpul revoltelor
Mai mulţi ziarişti de la BBC, CNN, Al-Jazeera şi alte instituţii de presă au fost agresaţi, bătuţi sau chiar arestaţi. O echipă a televiziunii române a fost, de asemenea, reţinută, câteva ore, de manifestanţii furioşi.
Înfruntarea a continuat mult după lăsarea întunericului, în ciuda restricţiilor de circulaţie. Câteva mii de opozanţi ai lui Mubarak s-au baricadat în piaţă, în timp ce adversarii lor îi atacau cu bombe incendiare.
Opoziţia i-a chemat pe egipteni la noi manifestaţii de amploare, după marea rugăciune de vineri. Organizatorii speră să-l oblige pe Ultimul Faraon, aşa cum este numit Mubarak, să renunţe la putere acum, şi nu în septembrie, aşa cum a promis.
Oficiali americani: A venit timpul ca Mubarack să demisioneze
Violenţele de marţi, de la Cairo au declanşat un val de reacţii în toată lumea. Politicienii, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile au condamnat violenţele asupra manifestanţilor.
Statele Unite şi-au înăsprit atitudinea faţă de preşedintele Hosni Mubarak. "A venit vremea ca Mubarak să demisioneze", a declarat fostul candidat la preşedinţie John McCain, după o întrevedere cu preşedintele Barack Obama.
Secretarul de stat Hillary Clinton a cerut o anchetă independentă asupra confruntărilor iar secretarul general al ONU a calificat drept "inacceptabilă" atacarea manifestanţilor paşnici. Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a condamnat, la rândul său, agresarea jurnaliştilor străini, la Cairo.
MAE le recomandă românilor să nu călătorească în Egipt
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Egipt în această perioadă. Până acum, ambasada României de la Cairo a primit aproximativ 350 de apeluri de la cetăţeni români, în majoritate solicitări de informaţii sau sprijin consular.
Nu s-au primit cereri de repatriere sau evacuare. Trei oameni au murit şi aproape 650 au fost răniţi în confruntările de ieri din Egipt. Zeci de mii de oameni pro şi anti-Mubarak s-au luptat ore în şir pe străzile capitalei Cairo.