Antena 3 CNN Externe Focuri de armă la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Radu Tudor: "O provocare a axei Rusia-Belarus împotriva NATO"

Focuri de armă la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Radu Tudor: "O provocare a axei Rusia-Belarus împotriva NATO"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 12:32 12 Sep 2023 Modificat la 12:32 12 Sep 2023
granita polonia belarus
Focuri de armă la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Radu Tudor: "O provocare a axei Rusia-Belarus împotriva NATO" Sursa foto: Profimedia Images

"Ceea ce se întâmplă la frontiera dintre Belarus și Polonia reprezintă, dacă vreți, o creștere a amenințării asupra spațiului NATO. De ce? Pentru că Belarusul a mai făcut astfel de operațiuni extrem de periculoase: a adus migranți din zona Orientului Mijlociu și i-a mobilizat la frontiera cu Polonia. Asta pentru a genera o confruntare, pentru a genera riscuri. Ceea ce se întâmplă aici, în sud, în la frontiera dintre Ucraina și România evident că pune presiune asupra frontierei NATO. Ceea ce se întâmplă acolo, la granița dintre Belarus și Polonia, reprezintă încă o provocare a acestei axe Rusia-Belarus împotriva NATO", a precizat Radu Tudor, în „Ediţia Specială” de luni seară.

Suntem avertizați că aproape săptămânal curg provocările puse la cale de serviciile secrete ale Moscovei împotriva NATO. Polonia și România sunt în prima linie în flancul acesta care se opune Rusiei și care încearcă să păstreze echilibrul pentru întregul flanc estic al NATO. 

Aceste confruntări extrem de periculoase se completează cu informații de ultimă oră, cele furnizate în primul rând de șeful statului major al armatei poloneze. Acest general foarte important spune că Rusia pregătește diversiuni pe teritoriul Poloniei. Mai mult decât atât, spune că NATO trebuie să aibă o atitudine mai puternică față de Rusia, să o descurajeze, pentru că Rusia ar dori să provoace spațiul NATO. 

Toate aceste declarații vin în urma unor afirmații extrem de provocatoare făcute de un general-colonel al armatei ruse, care a fost promovat de Vladimir Putin. General-colonelul Andrei Mordvicev spune că războiul împotriva Ucrainei este doar o piatră de hotar și că Rusia va purta război împotriva altor țări din Europa de Est. 

Reporter: Cât timp va dura războiul? 
Andrei Mordvicev:
Cred că va mai dura un timp. E inutil să vorbim despre o perioadă precisă. Dacă vorbim despre Europa de Est, ceea ce va trebui... Desigur, atunci va mai dura. 
Reporter: Ucraina este doar un fel de trambulină?
Andrei Mordvicev:
Da. Desigur. E doar începutul. Cred că toţi aceşti ideologi şi instigatori ai acestui război nu se vor opri aici. 

„Acest general a fost promovat de curând de Vladimir Putin. A primit a treia stea. Ei bine, afirmațiile sale, împreună cu gestul făcut de Vladimir Putin, par să fie o coordonare de mesaje și de recunoaștere a faptului că Rusia își dorește, dacă va reuși să îngenuncheze Ucraina, să invadeze și alte țări din Europa de Est. Europa de Est, unde se află și România. 

Ghinionul Rusiei și al lui Putin este că România și alte state din Europa de Est sunt în NATO, dar foarte probabil în mintea lor sovietică, cei de la Moscova și Putin, și Patruşev, şi Şoigu, și Gerasimov, își doresc foarte mult să destabilizeze profund Europa de Est și să invadeze și alte țări libere și independente. 

Pentru că în mesajul lor de la începutul războiului scrie negru pe alb: vrem să ne întoarcem la realitatea dinainte de 1997. Ce se întâmplă la frontiera României cu Ucraina, ce se întâmplă la frontiera Belarus cu Polonia reprezintă planuri puse în aplicare de birourile Kremlinului și de armata și de serviciile secrete rusești, care în momentul de față provoacă, provoacă, provoacă, în speranța că vor reuși cumva să ne destabilizeze”, mai spune Radu Tudor.

Comandantul armatei poloneze, generalul Rajmund Andrzejczak, spune că el personal și Polonia a prezis că Rusia va încerca să creeze o criză la alegerile poloneze de luna viitoare, fără să ofere foarte multe detalii în public. 

Într-un interviu pentru The Guardian, generalul Andrzejczack a avertizat că Rusia se află pe picior de război permanent și este foarte activă în Polonia, căutând unele lacune în sistem, încercând să se amestece inclusiv în mass-media. 

Rajmund Andrzejczak a avertizat, de asemenea, că dacă Ucraina ar pierde războiul și Belarus ar intra mai departe pe orbita Rusiei, Polonia va descoperi că limitarea cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB și o armată permanentă de 300.000 de oameni nu ar fi suficientă. 

„Dacă ne pierdem credibilitatea ca NATO, ca civilizație, China urmărește”, mai spune generalul polonez. 

Referindu-se la amenințările repetate ale Rusiei de a folosi arme nucleare și la staționarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus,  generalul Andrzejczak a asemănat Rusia cu un gangster care aduce arme la masă și a spus, prin comparație, că Occidentul sosește neînarmat, într-o cămașă de vacanță. 

„Se pare că avem de-a face cu gansteri, băieți răi și nebuni. Toată lumea s-a dus în parc fumând trabucuri, gangsterii pun pistoalele pe masă și noi suntem în tricouri de vacanţă. NATO este o organizație nucleară: ar trebui să fie mult mai proactivă și mai puternică față de rzşi”, mai spune generalul polonez.

×
x close