De la jumătatea lunii decembrie, 11 din cei 33 de lucrători de la Stația Polară Princess Elisabeth din Belgia au fost testați pozitiv pentru virus.
Joseph Cheek, manager de proiect la International Polar Foundation, care gestionează avanpostul, a declarat pentru ABC News că primul caz a fost raportat pe 15 decembrie la un lucrător care a călătorit în Antarctica cu un grup prin Africa de Sud, în ciuda cerințelor stricte de testare și de călătorie.
Înainte de a ajunge în Africa de Sud din țara lor de origine, lucrătorilor li se cerea să aibă un test PCR negativ cu cel puțin 72 de ore înainte de zbor. Apoi, angajații au trebuit să se pună în carantină în Africa de Sud timp de 10 zile și să facă un alt test PCR la cinci zile în perioada de carantină.
Odată ce perioada de carantină s-a încheiat, fiecare persoană trebuia să facă un alt test cu 48 de ore înainte de zborul în Antarctica și cu cinci zile după sosire.
În a șasea zi după sosire, primul lucrător a fost testat pozitiv, urmat de încă doi lucrători.
Cei trei pacienți au fost evacuați pe 23 decembrie, dar, după plecarea lor, s-a confirmat că încă opt persoane au virusul.
Toți fuseseră complet vaccinați împotriva COVID-19, cel puțin unul fiind vaccinat cu a treia doză, potrivit ABC News.
Cheek a spus că toate cazurile au fost ușoare și că în prezent nu există altele la stația Princess Elizabeth.
„Nimeni care a luat COVID-19 la stație nu a avut simptome severe”, a spus el. „Toată lumea și-a revenit rapid. Simptomele experimentate de cei infectați au inclus în primul rând o durere în gât, uneori o febră ușoară, ușoară oboseală și, uneori, o durere de cap care a durat de la una până la trei zile”.
La fața locului se aflau doi medici de urgență cu echipamentul necesar pentru a trata pacienții dacă simptomele lor devin severe, dar Cheek a spus că medicii au stabilit că nu sunt necesare tratamente în afară de carantină și odihnă.
Toți oamenii de știință de la stație au avut opțiunea de a pleca într-un zbor programat pentru 12 ianuarie, dar au decis să rămână pentru a-și continua cercetările, potrivit Cheek.
„Focarul a fost doar o neplăcere minoră și toți cei care anterior au fost testați pozitivi și au fost nevoiți să se plaseze în carantină s-au întors acum la muncă”, a spus el.
Cheek a adăugat că IPF și Secretariatul Polar Belgian colectează în prezent date despre originile focarului, dar nu pot determina dacă au fost infectați cu varianta omicron foarte transmisibilă, care reprezintă 99% din toate cazurile de COVID din Africa de Sud.
Nu este prima dată când un focar de COVID-19 este raportat în Antarctica.
În decembrie 2020, Chile a anunțat că 36 de cazuri de virus au fost confirmate la stația sa de cercetare Bernardo O'Higgins din Peninsula Antarctică.
În ciuda locației îndepărtate a Antarcticii, stațiile militare și de cercetare au luat măsuri stricte pentru a preveni răspândirea COVID-19, inclusiv limitarea numărului de turiști și blocarea bazelor.