Antena 3 CNN Externe FMI vizitează Moscova și stârnește protestele a nouă state europene: "Riscă să fie acuzați că ajută războiul Rusiei împotriva Ucrainei"

FMI vizitează Moscova și stârnește protestele a nouă state europene: "Riscă să fie acuzați că ajută războiul Rusiei împotriva Ucrainei"

fondul monetar international
Anunțul FMI că va trimite o delegație la Moscova a provocat consternare și iritare în mai multe capitale europene. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Adrian Iclozan    |    13 Sep 2024   •   23:45

Fondul Monetar Internațional, FMI, trimite o delegație în Rusia pentru a analiza economia acestei țări, pentru prima dată de la invazia în Ucraina, într-un demers care a provocat furie și consternare în multe capitale europene, relatează The Guardian.

Vizita FMI în Rusia este așteptată săptămâna viitoare.

Oficiali ai organizației cu sediul la Washington se vor deplasa la Moscova și se vor întâlni cu "părțile interesate", înainte de a publica o evaluare a economiei ruse și de a oferi recomandări cu privire la îmbunătățirea performanțelor acesteia, inclusiv din perspectiva crizei climatice.

FMI a precizat că este obligația sa, în temeiul articolului IV, să efectueze o evaluare a unei țări membre și a adăugat că procesul de evaluare în Rusia - suspendat din 2022 - a fost întrerupt doar "din cauza volatilității datelor economice". Potrivit Fondului, situația din Rusia este acum "mai stabilă".

Vineri, nouă țări europene au protestat împotriva vizitei anunțate a FMI în Rusia, arătând că reluarea dialogului cu o țară care a invadat o alta ar afecta reputația acestei organizații internaționale.

"Am dori să ne exprimăm profunda nemulțumire față de planurile FMI (legate de vizita la Moscova, n.r.)", au declarat miniștrii de Finanțe din Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Islanda, Danemarca, Norvegia și Polonia într-o scrisoare adresată directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, și consultată de presa internațională.

Georgieva participă la o reuniune a miniștrilor de Finanțe și a bancherilor centrali din Uniunea Europeană. Evenimentul are loc la Budapesta și se așteaptă ca șefa FMI să dea explicații în legătură cu demersul organizației sale în Rusia.

Analist: "FMI riscă să fie acuzat că ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei"

"Ce recomandări vrea FMI să dea Rusiei la sfârșitul consultării? Cum să gestioneze mai bine o economie de război?", a declarat un înalt oficial din zona euro pentru agenția Reuters, conform The Guardian.

"În mod clar, în timp ce analizele în temeiul articolului IV se referă la supraveghere, acestea se referă, de asemenea, la furnizarea de consultanță politică statelor, cu privire la domeniile în care acestea greșesc și la (...) consultanță cu privire la modul de îmbunătățire a rezultatelor economice.

Prin urmare, în mod inevitabil, oficialii FMI, făcând deplasarea la Moscova, vor ajuta Rusia să își îmbunătățească economia și, astfel, se vor expune riscului de a fi acuzați că ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei", a scris, într-o postare pe blog, Tim Ash, analist pentru Rusia în cadrul thinktank-ului Chatham House.

Conform celor mai recente date ale Serviciului Federal de Statistică de la Moscova, economia Rusiei a crescut cu o rată anualizată de 4% în al doilea trimestru din 2024.

Cea mai mare parte a creșterii s-a datorat sectorului manufacturier, unde producția fabricilor este din ce în ce mai mult dedicată efortului de război.

Se estimează o scădere a cheltuielilor de consum cu până la 10%, dar există puține date fiabile pentru a face o evaluare.

Comerțul Rusiei cu multe țări este, de asemenea, disimulat pentru a evita sancțiunile internaționale, afectând eforturile de a evalua câte venituri străine a atras regimul de la Moscova.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close