Antena 3 CNN Externe FMI, prognoză în urma războiului din Ucraina: "Tulburări sociale în lume, alimente la prețuri intolerabile"| Ce spun estimările pentru România

FMI, prognoză în urma războiului din Ucraina: "Tulburări sociale în lume, alimente la prețuri intolerabile"| Ce spun estimările pentru România

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 17:26 19 Apr 2022 Modificat la 17:43 19 Apr 2022
tulburari sociale
Sursa foto: hepta

Avertismentul vine de la Fondul Monetar Internațional (FMI), care a realizat prima sa evaluare a impactului economic global al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, relatează presa internațională.

"Efectele economice ale războiului se răspândesc la mare distanță, precum undele seismice din epicentrul unui cutremur.

În câteva săptămâni, lumea a experimentat din nou un șoc major (...) Războiul a creat perspectiva foarte reală ca o mare parte din câștigurile recente (ale redresării economice post pandemice, n.r.) să fie anulate", a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al FMI, citat de Sky News.

Instituția estimează că, având în vedere explozia prețurilor la alimente și energie, există acum un risc semnificativ de tulburări sociale în multe țări în care aceste prețuri reprezintă o proporție mare din cheltuielile gospodăriilor.

FMI:  "Impact mai mare în economiile emergente dependente de importuri"

"Războiul din Ucraina a crescut probabilitatea unor tensiuni sociale mai largi pe termen scurt, prin intermediul a două mecanisme principale.

Primul este reprezentat de o nouă creștere bruscă a prețurilor la combustibil și la alimente la nivel mondial.

Acest fenomen reprezintă o îngrijorare deosebită în economiile emergente și în statele în curs de dezvoltare, al căror spațiu fiscal este limitat, care sunt foarte dependente de importurile de energie și alimente pentru consumul de bază.

Acest lucru ar putea intensifica măsuri precum stocarea mărfurilor, controlul exporturilor și restricțiile interne - cu efecte secundare suplimentare precum întreruperi în lanțurile de aprovizionare, creșterea prețurilor și tulburările sociale.

Al doilea mecanism este impactul pe termen lung al crizei umanitare", se arată în estimarea FMI.

FMI înjumătățește prognoza de creștere pentru România

Fondul și-a redus prognoza pentru creșterea globală în acest an de la 4,4% la 3,6%.

Instituția arată că economia Ucrainei se va contracta cu mai mult de o treime - cea mai mare scădere de acest fel din timpurile moderne.

În ceea ce privește Rusia, FMI arată că aceasta se va confrunta cu cea mai mare recesiune de după căderea Uniunii Sovietice, corespunzător unei scăderi de 8,5% anul acesta, pe fondul sancțiunilor din partea Europei și SUA.

În cazul României, Fondul estimează o creștere economică de 2,2% pentru acest an iar pentru 2023, un avans de 3,4%.

Prognoza anterioară pentru România indica o creștere anuală de 4,8% în 2022.

În ceea ce privește inflația medie anuală, prognoza este de 9% pentru 2022 și de 4% pentru 2023.

Rata șomajului este estimată la 5,6% în acest an și la 5,5% anul viitor.

×
x close