Viața fiului în vârstă de 39 de ani al exilatului Ashraf Ghani este mult diferită față de groaza care se desfășoară pe străzile capitalei afgane, unde talibanii încep să-și exercite stăpânirea prin teroare.
El și soția sa, Elizabeth Pearson, dețin o imaculată vilă roșie, în valoare de 1,2 milioane de dolari, la aproximativ un kilometru și jumătate de clădirea Capitolului, într-o enclavă fermecătoare din Washington DC.
Cuplul și-a cumpărat casa cu trei dormitoare și trei băi pentru 959.000 de dolari în 2018, iar casa a crescut în valoare datărită pandemiei.
Prețurile imobiliare medii din zonă sunt în top șapte la sută din țară.
Tarek s-a născut în Statele Unite și a crescut în Maryland cu mama lui libaneză Rula. Acesta mai are și o sora, pe nume Mariam, în vârstă de 43 de ani, pe care DailyMail o prezintă drept o hipstăriță din Brooklyn.
Fiul fostului președinte s-a întors la un post de profesor după doi ani în funcția de economist-șef pentru International Crisis Group, care se descrie drept „o organizație independentă, non-profit, neguvernamentală angajată să prevină și să rezolve conflictele mortale”.
Și asta după distinse realizări academice și asocieri cu alte organisme de conducere legate de cele mai prestigioase universități din țară.
Pentru munca sa cu Centrul pentru Dezvoltare Globală - un grup de reflecție non-profit cu sediul în DC și Londra - organizația a scris: „Dedicația lui Tarek Ghani pentru prosperitatea globală și eradicarea sărăciei nu are legătură doar din cine este (n.r. Trek); are, de asemenea, o mare legătură cu locul de unde provine.”
„În timp ce era student la Stanford, a luat un an liber pentru a locui în Afganistan și a servit ca asistent al tatălui său Ashraf Ghani, pe atunci ministru de finanțe, după căderea talibanilor. A fi martor la procesul de construire al națiunii într-un stat fragil a avut în mod clar un efect profund asupra lui, deoarece servește ca un aspect definitoriu al carierei sale promițătoare”, se mai arată în scrisoare.
Cu toate acestea, în ciuda moștenirii, a expertizei și a luptelor de fond pentru a preveni războiul, el a refuzat direct să discute situația care se desfășoară în Afganistan când DailyMail.com a venit la el acasă pentru a-l întreba despre asta.
A spus cu tărie „nu” și a închis ușa din față.
Câteva ore mai târziu, a fost văzut bucurându-se de timpul liber în zona Logan Circle, una dintre cele mai la modă din DC.
Mai întâi a intrat într-un magazin de ceasuri și articole din piele de lux, purtând pantaloni scurți albastri, o cămașă albastră și flip-flops, iar mai apoi s-a îndreptat spre o masă exterioară la o cafenea-restaurant la modă.
Acolo i s-a alăturat o prietenă necunoscută. Cei doi s-au îmbrățișat și apoi s-au așezat să discute.
După doi ani de pauză din mediul academic, Tarek se întoarce acum la fostul său rol de asistent de strategie la Universitatea privată din Washington, unde predă la Olin Business School.
Și-a luat diploma de licență în securitate internațională la Universitatea Stanford și apoi a continuat să obțină un masterat și doctorat de la Școala de Afaceri Haas de la Universitatea din California Berkeley - unde a studiat și soția sa, Elizabeth.
Ea este directorul legislativ al senatoarei și fostei contra-candidate a lui Biden, din cadrul Partidului Democrat, Elizabeth Warren, ocupând rolul după ce a servit fosta candidată la președinție în calitate de consilier în domeniul sănătății și politicii economice. De asemenea, a câștigat o râvnită bursă Rhodes pentru a studia la Universitatea Oxford, la fel ca fostul președinte Bill Clinton.
Tarek și sora lui Mariam, au fost exilați efectiv din Afganistan până când tatăl lor a devenit ministru de finanțe în 2002 ,sub conducerea lui Hamid Karzai și apoi președinte în 2014, fiind reales în 2019.
Președintele Afganistanului a fugit duminică, în timp ce talibanii se grăbeau spre Kabul.
Surse rusești au susținut că acesta a plecat într-un elicopter cu 169 milioane de dolari și patru mașini, lăsând și pe jos unele genți cu bani care nu ar fi încăput în elicopter.
Președintele Afganistanului, în vârstă de 72 de ani - căruia i s-a acordat azil în Emiratele Arabe Unite din „motive umanitare”, a negat într-un videoclip de pe rețelele sociale că a luat cu el banii, etichetând acuzația drept „asasinat de personalitate”. El a susținut că a fugit din Afganistan pentru a preveni alte vărsări de sânge.
Acesta a declarat: „Demnitatea Afganistanului este importantă pentru mine și aceasta trebuia să fie asigurată, așa că a trebuit să părăsesc Afganistanul pentru a preveni vărsarea de sânge, pentru a mă asigura că a fost prevenit un dezastru imens. În prezent sunt în Emiratele Arabe Unite, astfel încât să se evite dezastrele. Sunt în consultare cu ceilalți până mă (pot) întoarce, astfel încât să-mi pot continua eforturile de a face dreptate afganilor.”
Cu toate acestea, secretarul adjunct al SUA, Wendy Sherman, a spus: „El nu mai este un personaj în Afganistan”.
În timp ce Ghani se gândește la următoarea sa mișcare, fiica Mariam își continuă stilul de viață de lux în New York, locuind într-o mansardă a unei clădiri somptuoase din cartierul Clinton Hill din Brooklyn.
Artista vizuală și regizoarea s-a descris pe ea însăși drept un „clișeu din Brooklyn”. De asemenea, ea a refuzat să vorbească reporterilor despre Afganistan.
În ciuda acestui fapt, pe internet pare foarte implicată, prin postarea de pe rețelele de socializare: „Ce putem face pentru a ajuta afganii chiar acum?”
Mariam a spus că este „furioasă, îndurerată și îi este teribil de frică pentru familia, prietenii și colegii rămași în Afganistan”.
Ea a adăugat: „Toți cei care și-au arătat solidaritatea în ultimele zile: mulțumesc. A însemnat mult.”
Mariam s-a născut în Brooklyn. Lucrările sale au fost prezentate în muzee din întreaga lume, inclusiv Tate Modern din Londra și Guggenheim și MOMA din New York.
A studiat la Universitatea din New York și la Școala de Arte Vizuale din Manhattan. În 2018 a devenit membră a facultății la Bennington College din Vermont.