Normele fundamentale în materie de lucru sunt respectate în drept, dar nu totdeauna şi în fapt, în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, mai ales când este vorba despre femei sau copii. Într-un raport al Confederaţiei Sindicale Internaţionale, care grupează circa 300 de sindicate din peste 150 de ţări, putem vedea că lucrurile nu stau chiar bine în UE. CSI arată că, în materie de libertăţi sindicale, de negociere colectivă, de egalitate, în special în ceea ce priveşte remuneraţia, de utilizare a muncii copiilor sau a muncii forţate, legea este încă departe de a fi respectată.
CSI semnalează 'încălcări ale libertăţilor sindicale', în special 'în anumite noi state membre'. Confederaţia observă 'problemele cele mai flagrante' în Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, România şi Slovacia, dar şi în Germania, unde funcţionarii 'nu au dreptul de a face grevă'. În România, 'angajatorii care se opun sindicatelor în modul cel mai vădit - de cele mai multe ori în întreprinderile străine - impun ca o condiţie de recrutare' interdicţia de a adera la un sindicat, subliniază raportul CSI.
De asemenea, raportul semnalează şi faptul că munca depusă de copii constituie o realitate 'în aproape toate statele membre' şi că au fost constatate 'încălcări ale vârstei legale minime' de muncă, dincolo de economia informală, agricolă sau familială, în Bulgaria, Polonia, România, Italia şi Portugalia.
Rompres