Compania israeliană a intrat în vizorul autorităților și a atras atenția publică în această vară. Atunci, un grup de 17 media internaționale a publicat o serie de anchete care au dezvăluit că Pegasus ar fi permis spionarea a numeroşi oameni politici, militanţi, jurnaliști sau şefi de companii din diferite ţări, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron.
Respectivul program informatic a ”permis unor guverne străine să extindă represiunea dincolo de frontierele lor (...) pentru a reduce la tăcere orice voce disonantă", au transmis autorităţile americane, într-un comunicat, potrivit AFP, citat de Agerpres.
NSO Grup nu este singura companie adăugată pe lista neagră. Candiru, o altă companie israeliană, Positive Technologies, o societate rusească, și Computer Security Initiative Consultancy PTE, o firmă din Singapore, au fost și ele vizate de aceeași măsură, impusă de Departamentul Comerţului.
"SUA sunt hotărâte să utilizeze în mod incisiv controlul exporturilor pentru a responsabiliza companiile care dezvoltă, comercializează sau utilizează tehnologii în scopuri răuvoitoare, care ameninţă securitatea cibernetică a membrilor societăţii civile sau a guvernului, disidenţilor, organizaţiilor cu sediul aici sau în străinătate", a declarat ministrul Gina Raimondo.
Schimburile comerciale cu societățile aflate pe lista neagră sunt restrânse. NSO Grup nu a răspuns solicitării AFP de a comenta decizia autorităţilor americane.