Antena 3 CNN Externe Finlanda vrea să le interzică rușilor să mai cumpere proprietăți în țară. Motivul pentru care a decis să ia această măsură

Finlanda vrea să le interzică rușilor să mai cumpere proprietăți în țară. Motivul pentru care a decis să ia această măsură

peisaj din helsinki
Finlanda are deja o legislație care permite guvernului să intervină în unele achiziții de proprietăți. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    03 Sep 2024   •   19:39

Finlanda, care împarte o graniță de 1.340 km cu Rusia și s-a alăturat recent Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pentru a spori securitatea națională în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, vrea să le interzică rușilor să cumpere proprietăți în țară, transmite euronews.com.

Guvernul finlandez a prezentat recent o propunere care îi va permite să împiedice majoritatea cetățenilor ruși să cumpere proprietăți în Finlanda. Mișcarea, sugerată de ministrul Apărării, Antti Hakkanen, este, de asemenea, văzută ca o încercare a țării de a consolida securitatea națională. 

Interdicția în cauză ar putea fi folosită împotriva oricăror firme sau cetățeni din țări care ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității naționale a Finlandei, precum și împotriva celor despre care UE consideră că au încălcat suveranitatea teritorială a altor țări. 

Dacă interdicția va fi adoptată, ar însemna că rușii care sunt și rezidenți permanenți oriunde în Uniunea Europeană, nu doar Finlanda, nu vor putea cumpăra proprietăți. 

Legislația mai are nevoie de aprobarea parlamentului înainte de a fi adoptată. De asemenea, va trebui să treacă printr-o serie de consultări ale experților. 

Finlanda are deja o legislație care permite guvernului să intervină în unele achiziții de proprietăți 

Finlanda are deja o legislație care permite guvernului să intervină în unele achiziții de proprietăți și să le blocheze, dacă este necesar, pe motive de securitate națională. Cu toate acestea, o interdicție totală este prima de acest fel.  

Helsinki a luat recent măsuri pentru a împiedica rușii să cumpere proprietăți în apropierea zonelor cheie ale orașului. 

Țara a cunoscut un boom al numărului de proprietăți suspecte deținute de ruși în ultimii ani, cum ar fi hoteluri, proprietăți cu heliporturi și alte proprietăți situate în apropierea infrastructurii cheie finlandeze. 

Guvernul finlandez și-a sporit supravegherea acestor tipuri de proprietăți în ultimii ani, deoarece au apărut mai multe îngrijorări cu privire la utilizarea lor pentru a deteriora infrastructura țării sau pentru a face parte din operațiuni mai mari.

×
Subiecte în articol: Finlanda rusi proprietati
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close