Antena 3 CNN Externe După ce Finlanda a început aderarea la NATO, Rusia și-a retras brusc trupele de la granița finlandeză

După ce Finlanda a început aderarea la NATO, Rusia și-a retras brusc trupele de la granița finlandeză

Imaginile din satelit arată că, în ultima lună, Rusia a retras peste 100 de echipamente grele de la granița cu Finlanda - aceasta a coincis cu începutul mișcării Helsinki în Alianța Nord-Atlantică.

recrutare soldati rusi
Moscova caută 20.000 de soldați pe Superjob.ru | Salariul: 500 de euro Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    05 Iul 2022   •   17:43

Retragerea echipamentului a fost înregistrată în unitatea militară 34667, situată în satul Alakurtti, regiunea Murmansk, la 70 de kilometri de granița cu Finlanda. Unitatea militară aparține Flotei de Nord a Federației Ruse, cel mai nou district militar rus, potrivit Yle.

Cea de-a 80-a brigadă separată de pușcași motorizat, numărând 2.100 de militari, servește în unitatea militară din Alakurtti. La începutul lunii mai, presa finlandeză a raportat că nu există dovezi ale participării în masă a personalului militar al brigăzii la războiul din Ucraina.

Însă imaginile din satelit realizate pe 13 și 24 mai arată că numărul echipamentelor militare a scăzut semnificativ. Ele fixează, în special, retragerea tancurilor și tractoarelor MT-LB - un total de până la o sută de unități, precum și, probabil, suporturile de artilerie autopropulsate Gvozdika.

Potrivit estimărilor, până la 800 de militari ar putea părăsi unitatea militară din Alakurtti împreună cu echipamentul. El sugerează că Rusia a decis să-i transfere în Ucraina pentru a participa la război.

Faptul că armata a fost trimisă la războiul din Ucraina poate fi indicat indirect de cincizeci de anunțuri de angajare în Alakurtti, pe care jurnaliștii Yle le-au găsit pe internet. Cele mai multe sunt legate de munca de birou - de exemplu, avocați, dar există și mai mult de două duzini de posturi vacante pentru trăgători.

Finlanda, împreună cu Suedia, au solicitat aderarea la NATO în mai. Ambasadorii țărilor membre NATO au semnat pe 5 iulie protocoale privind aderarea statelor la Alianță. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se așteaptă ca procesul de ratificare să continue ”luni de zile”.

×
Subiecte în articol: Rusia razboi Ucraina Finlanda NATO
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close